Madagaszkáron le is vágják… Drákói törvény a pedofilok ellen

Azt ma még nem tudjuk, hogy a gyermekvédelmi törvény milyen szigorításokkal jár majd a pedofilok számára. Egyelőre a kormány pszichológiai alkalmassági vizsgálatot rendelt el a gyermekotthonok vezetőinél és a leendő szigorításoknak az a célja, hogy a gyermekek sérelmére elkövetett bűncselekmények kiderüljenek, és az elkövetők egész életükön át hordozzák tettük következményét.

Az Egyesült Államok néhány államában halállal is büntethetik a legsúlyosabb szexuális bűncselekmények elkövetőit, de a bíróságnak minden más esetben kötelező kémiai kasztrációt kell elrendelnie a börtönbüntetésen túl. Németországban a feltételes szabadságra bocsátásnál figyelembe veszik, hogy az elítélt önként alávetette-e magát annak, vagy sem. Ez a büntetés kiszabható Lengyelországban és Oroszországban is, de az Unió legtöbb államában, így Magyarországon sincs rá paragrafus. Az Egyesült Királyságban és Észtországban viszont csak a bűnelkövető beleegyezésével hajtható végre a kémiai kasztráció.

Az eljárás során 3-5 hónaponként beadnak egy medroxi-progeszteron-acetát (MPA) nevű készítményt a tettesnek, amely a tesztoszteronszint drámai csökkentésével elnyomja a libidóját, azaz az illető nem lesz képes erekcióra. Körülbelül öt év alatt a herék elsorvadnak és utána a folyamatot már nem lehet visszafordítani.

A műtéti sterilizáció vagy kasztrálás során a sebészek levágják az elítélt heréit. Texas volt az első állam az Egyesült Államokban, ahol önkéntes alapon lehetett műtéti kasztrációt kérni. Ma már Floridában, Illinois-ban, Ohioban, Arkansasban is jóval rövidebb egy szexuális erőszak elkövetőjének büntetése, ha aláveti magát a műtétnek.

Madagaszkár szigetén a napokban született meg egy új törvény, amely szerint a műtéti kasztrálás mindazokra vonatkozik, akik 10 évesnél fiatalabbakkal erőszakoskodtak. A 10-13 évesek esetén a bíró dönthet a műtéti vagy a kémia kasztrálás között. Az ennél idősebb áldozatok esetében a tettest kémiai kasztrálással büntetik.

Az Amnesty International (…) rögtön megtámadta a képviselőház és a szenátus által is jóváhagyott törvénytervezetet azzal, hogy a leendő törvény „nem egyeztethető össze a madagaszkári alkotmányban leírt kínzás és rossz bánásmód elleni rendelkezésekkel, valamint az emberi jogokra vonatkozó regionális és nemzetközi normákkal ”. Andry Rajoelina elnök azonban – minden bizonnyal – napokon belül aláírja és kihirdeti a törvényt.

Landy Mbolatiana Randriamanantenasoa igazságügyi miniszter pedig azzal vágott vissza az Amnestynek, hogy Madagaszkár “egy szuverén ország, amelynek minden joga megvan ahhoz, hogy törvényeit módosítsa. A nemi erőszak növekedése miatt kellett cselekednünk. Tavaly 600 kiskorúval szemben történt nemi erőszak…korábban öt év börtön volt a minimális büntetés. Most annyi történt, hogy kasztrációval egészítettük ki a büntetési tételt” – nyilatkozta.

Könnyű nekik, nem tagjai az Európai Uniónak…

A címlapkép illusztráció. Fotó forrása: Freepik

Iratkozzon fel hírlevelünkre