Simicskó István: Az EU adja vissza a Nobel-békedíjat és adja a Vatikánnak vagy Magyarországnak

Simicskó István a KDNP nevében felszólalva „szomorú testvérháborúként” aposztrofálta a több mint egy éve tartó orosz-ukrán háborút, hangsúlyozva: minden nap hallják, hogy újabb és újabb fegyverszállítmányok érkeznek a frontra, arról azonban sajnos nem hallanak, hogy az Egyesült Államok vezetése, vagy az Európai Unió azt mondaná, hogy végre elég volt a háborúból, a visszafelé elsült szankciókból és a „gazdasági kivéreztetés szélére” sodródott Európából.

Míg 2012-ben az Európai Unió kapta a Nobel-békedíjat, addig mára a „háborús héják lepik el Brüsszelt” – jelentette ki, arra szólítva fel az EU-t, hogy adja vissza a kitüntetést, esetleg adja át a Vatikánnak, vagy pedig a Magyarországnak, mert „mi állunk a béke mellett”.   

Menczer Tamás, a külügyi tárca államtitkára azt mondta: a jelenlegi brüsszeli politika a háború kapcsán szembe megy az EU alapításakor kigondolt célokkal, azzal, hogy béke legyen a kontinensen és nőjön az életszínvonal. Ezzel szemben a harmadik világháború veszélye és kockázata jelenleg nagyobb, mint korábban bármikor

– jelentette ki. Megerősítette: a magyar kormány álláspontja változatlan, azonnali tűzszünetet és béketárgyalásokat akar. Aki viszont feltételeket támaszt a tűzszünet és a béketárgyalások elé, az valójában nem akar békét, tehát háborúpárti – tette hozzá. A baloldali képviselőknek azt üzente: sosem késő a békepárti táborhoz csatlakozni.

(MTI)

A címlapképen Simicskó István, a KDNP frakcióvezetője napirend előtt felszólal az Országgyűlés plenáris ülésén 2023. március 27-én. Forrás: MTI/Bruzák Noémi

Iratkozzon fel hírlevelünkre