Dúró Dóra a Vasárnapnak: Politikai konszenzusra van szükség az életvédelemben

A Mi Hazánk elnökhelyettesét többek között a Jobbik pálfordulásáról, Fülöp Erik kilépéséről, az életvédelemről, a terjeszkedő LMBTQ-lobbiról, valamint arról kérdeztük, hogy miért pózolt Tibi atya borával a Facebookon.

– Habár Jakab Péter Jobbik-elnök az évértékelő videójában bejelentette, hogy elindul a miniszterelnök-jelölti előválasztáson, pár nappal később az ATV-ben már azt ecsetelte, hogy neki igazából mindegy, hogy ki lesz Magyarország kormányfője, amennyiben nem Orbán Viktor. Ezzel gyakorlatilag azt mondta, hogy akár Gyurcsány Ferencet is el tudná képzelni hazánk miniszterelnökének. Ön mint a Jobbik egykori tagja, mit szól ehhez?

– Ha nem is ennyire direkt módon, de már korábban is kimondta a Jobbik, hogy a hatalom megszerzésének érdekében akár még Gyurcsány Ferenc mögé is képesek lennének beállni, sőt már be is álltak.

Az ember köpni-nyelni nem tud, de inkább köpne ilyenkor. A legfájóbb az egészben, hogy október 23-án azzal a Gyurcsány Ferenccel fognak közösen ünnepelni, aki egyrészt vezető tisztségviselő volt abban a kommunista rendszerben, amelyik leverte az 1956-os forradalmat, másrészt pedig vérbe fojtotta az 50. évfordulót Budapest utcáin 2006-ban.

S hogy ezek után vannak olyan politikusok, akik úgy gondolják, hogy Gyurcsány Ferenccel közösen lehet színpadra állni, közösen lehet ünnepelni október 23-án, ez számomra megdöbbentő.

– Sokan a Gyurcsány Ferencnek való megfelelési kényszerrel magyarázzák azt a kereszténygyalázó képmontázst is, amit a Jobbik Facebook-oldala tett közzé néhány héttel ezelőtt.

– Könnyen elképzelhető már csak azért is, mert balra tolódás ide vagy oda, eddig ilyen direkt módon keresztényellenes kirohanásai nem voltak a Jobbiknak, ez egy új szint a párt pálfordulásában.

Az pedig, hogy az ügy kapcsán még Vona Gábor is azt mondta, hogy szégyelli a Jobbikot, mindent elmond. Végleg egyértelművé vált, hogy a jobboldali, keresztény értékek megjelenítése egyáltalán nem célja a pártnak, sőt, még arra is képesek, hogy gyalázkodjanak.

– A balra tolódás miatt az elmúlt években nagyon sokan hagyták el a Jobbikot, így jött létre a Mi Hazánk is. A közelmúltban azonban nem egy jobbikos, hanem éppen egy mi hazánkos politikus kilépésétől volt hangos a média: a távozó Fülöp Erik ráadásul azt állította, hogy az állatvédelmet (ami az ő szakterülete) a Mi Hazánkon belül néhányan „szélsőliberális ámokfutásnak” tartják. Ez igaz?

– A Mi Hazánk hivatalos álláspontja nem ez, persze elképzelhető, hogy van olyan tagunk, aki ezt így gondolja, de ezt nem érdemes felfújni. Soha nem fordult elő, hogy ha Fülöp Erik valamely állatvédelmi témában szeretett volna megszólalni, ne tehette volna meg.

A Mi Hazánkon belül mindig is nagy teret kapott az állatvédelem, Fülöp Erik sem azért lépett ki a pártból, mert ez másként lett volna. Többet azonban nem szeretnék mondani Erik távozásáról. Az ügyben kiadtunk egy közleményt, abban minden benne van.

– Az állatvédelem mellett az életvédelem is hangsúlyosan szerepel a Mi Hazánk politikájában. Ön korábban egy olyan javaslattal állt elő, miszerint az abortusz előtt az édesanyának kötelező legyen meghallgatnia a magzat szívhangját. Hogy látja, van erre fogadókészség itthon?

– Sajnos nincs tudomásom róla, hogy történt volna bármiféle előrelépés az ügyben, pedig nagyon fontos lenne, hogy az életvédelem területén politikai konszenzust teremtsünk.

Ha megengedi, mutatok valamit, vagyis inkább valakit. Ő itt az életvédelem jelképe, egy 10 hetes magzat paramétereinek megfelelő baba. Általában, amikor az abortuszt elvégzik, ilyen kis csöppnyi gyermekeket pusztítanak el.

Dúró Dóra országgyűlési képviselő, a Mi Hazánk Mozgalom elnökhelyettese egy 10 hetes magzatot ábrázoló babát tart a tenyerében (Fotó: Tóth Gábor, Vasárnap.hu)

A szívhangjavaslat is erről szól, hogy tudatosítsuk az édesanyákban, édesapákban, hogy nem csupán egy sejtcsomóról van szó, hanem – mint ahogy látjuk – egy szervekkel rendelkező, élő, érző emberről. Ebben szeretnénk nemcsak politikai, hanem társadalmi konszenzust is: az élet tényleg a fogantatással kezdődik.

– A Mi Hazánk megállna a szívhangtörvénynél, vagy további szigorításokat is bevezetne az abortusszal kapcsolatban?

– Nem gondolom, hogy a szívhangtörvény szigorítás lenne, inkább tájékoztatás. De válaszolva a kérdésre: igen, szeretném, ha tovább mennénk. Ha ez a javaslat megvalósulna, akkor a következő körben jó lenne elérni, hogy legyen egy abortuszmentes nap Magyarországon. Egy olyan nap a 365-ből, amikor nem végeznek művi terhesség-megszakítást hazánkban.

Ha objektíven nézzük, ez is egy minimalista követelés, de apró lépésekkel lehet haladni abba az irányba, hogy minél kevesebb magzati életkorú gyermek haljon meg Magyarországon.

Sokan azzal vádolnak ennek kapcsán, hogy érzéketlen vagyok az édesanyákkal szemben. Ez egyáltalán nem igaz: tudom, hogy a legtöbb anyuka milyen nehezen éli meg, ha elveteti a gyermekét. Éppen ezért fontosnak tartom, hogy azzal párhuzamosan, hogy a rendelkezésre álló eszközökkel megpróbáljuk csökkenteni az abortuszok számát, kellő empátiával viszonyuljunk az abortuszon átesett nők felé.

– A járványkezelés területén azonban nem a szigorítás, hanem az enyhítés mellett van a Mi Hazánk. Ha tehetnék, az összes, a pandémia elleni védekezés szempontjából kulcsfontosságú korlátozást feloldanák?

– Nem, de szerintünk nagyon sok korlátozás következetlen és ésszerűtlen. Amelyik talán a legtöbb embert érinti, az a vendéglátóhelyek zárva tartása.

Azt látjuk, hogy amíg a plázákban és a bevásárlóközpontokban emberek ezrei zsúfolódnak össze, egy kávézóba, egy étterembe vagy egy kocsmába akkor sem lehet beülni, ha az üzemeltető biztosítja a távolságtartást és a fertőtlenítést. Szerintünk ez kontraproduktív.

Másrészt a kijárási tilalom, valamint a bevásárlási időszak korlátozása azt eredményezi, hogy sokkal nagyobb a zsúfoltság az élelmiszerboltokban, mint azelőtt. Hiszen ha egy átlagos magyar embert nézünk: délután négyig-ötig dolgozik, este hétig pedig végeznie kell a bevásárlással. Ez ésszerűtlen.

Továbbá a járvány elleni védekezés szempontjából az sem utolsó, hogy sportolással megerősítsük az immunrendszerünket, karbantartsuk a testünket. Jelenleg azonban uszodába és edzőterembe nem lehet menni, de még arra sincs lehetőség, hogy este nyolc óra után a lakókörnyezetünkben biciklizzünk, fussunk, sétáljunk. Pedig ha az ember dolgozik és még gyerekei is vannak, aligha jut ideje a sportolásra nyolc előtt.

Dúró Dóra országgyűlési képviselő, a Mi Hazánk Mozgalom elnökhelyettese (Fotó: Tóth Gábor, Vasárnap.hu)

– Tavaly tavasszal az úgynevezett koronavírus-törvényt egyetlen ellenzéki pártként a Mi Hazánk szavazta meg. A vasárnap.hu-nak Ön erről később így nyilatkozott: „szerintünk az emberélet semmilyen körülmények között sem bocsátható áruba, nem lehet politikai alku tárgya”. Ezek szerint ezt már másképp gondolják?

– Nem, ezt ugyanígy gondoljuk, de már más a helyzet. Tavaly márciusban nem ismertük pontosan ezt a vírust, nem ismertük a hatásait a különböző társadalmi csoportokra. Mostanra viszont a kormány – meghallgatva a szakembereket – felállított egy oltási tervet. Tudjuk, hogy kik azok, akik a leginkább veszélyeztetettek. Az ő egészségüket és életüket természetesen továbbra sem szeretnénk áruba bocsátani. Ellenben a többi emberre nézve túlzónak tartjuk a jelenleg érvényben lévő korlátozásokat.

Még egyszer mondom, itt a következetlenségen van a hangsúly. Amíg a plázákban kígyózó sorok vannak és a távolságtartás sem megoldott, addig a vendéglátóhelyek szolgáltatásait korlátozott létszámban sem lehet igénybe venni. Nézzük meg, hogy a működési engedélyükben mekkora befogadóképesség van rögzítve, majd akár ezt arányosítva, 30 vagy 50 százalékos kihasználtság mellett meg kell teremteni a számukra, hogy újra kinyithassanak.

– Ön néhány nappal ezelőtt az ugyancsak nyitást követelő Tibi atya borával pózolt a közösségi médiában. Nem tartja visszásnak, hogy egy olyan karakter termékét reklámozza, akinek a tevékenysége kimeríti a blaszfémia fogalmát, valamint élen jár az alkoholfogyasztás népszerűsítésében abban a magyar társadalomban, ahol amúgy is népbetegség az alkoholizmus?

– Tibi atya karaktere mindig is nagyon megosztó volt, és ez nem is fog megváltozni. A blogján kiírta, hogy ő senkit nem szeretne megsérteni, ezt nagyon fontosnak tartom. Ne felejtsük el ugyanakkor, hogy pont Tibi atya volt az a közéleti szereplő, aki az abortusz ügyében is kiállt az életvédelem mellett. Ezt nagyon kevesen merik bevállalni a mai Magyarországon, hiszen ez nem egy népszerű téma.

Ebből a szempontból Tibi atya mindenképpen tiszteletet érdemel. A borából pedig nem azért fogyasztottam el egy pohárral, hogy az alkoholizmust népszerűsítsem, hanem azért, hogy szolidaritást vállaljak a vendéglátósokkal, valamint így akartam megköszönni neki, hogy a saját oldalán ő is megosztotta a Mi Hazánk lezárásellenes aláírásgyűjtését.  

– Tibi atyához hasonlóan Ön is megosztó személyiség. Miután ledarálta a Meseország mindenkié című LMBTQ-mesekönyvet, a homoszexuális lobbi elsődleges magyarországi célpontjává vált, rengeteg fenyegetést kapott. Most már nyugalom van, vagy még mindig jönnek a nemkívánatos üzenetek?

– Az Instagram-oldalamat azóta is ellepik ennek a csoportnak a képviselői, és minden posztom alá odakommentelnek különböző „kedvességeket”. Engem ez nem zavar, sőt megerősít abban, hogy jó úton járok. Rendkívül károsnak tartom, hogy már a gyermekeinket sem hagyják békén, át akarják őket nevelni.

Éppen a vasárnap.hu-n jelent meg egy elemzés arról, hogy az Egyesült Államokban és Nagy-Britanniában ahogy egyre több LMBTQ-szereplő jelenik meg a fiataloknak szánt tévéműsorokban, filmekben és sorozatokban, egyre többen vallják magukat valamely szexuális kisebbség tagjának. Nem igaz tehát az a liberális állítás, hogy az LMBTQ-propaganda nem befolyásolja a gyermekek és a fiatalok nemi identitását és orientációját.

Ráadásul több tudós is bebizonyította, hogy a genetikai háttér megléte nem „végzetet”, csak fokozott hajlamot jelent, a környezeti hatások szerepe is meghatározó. A Mi Hazánk a hagyományos családmodell mellett áll, ezt tekintjük támadhatatlan alapértéknek.

 

Horváth Tamás

 

A nemi irányultság és identitás feloldása: az LMBTQ népszerűsítésének hatása a populáció alakulására

Elképzelhetetlen az együttműködés Gyurcsány Ferenccel és csatlósaival – Dúró Dóra a Vasárnapnak

Dúró Dóra: Az LMBTQ evolúciós zsákutcába akarja terelni a gyerekeinket

Iratkozzon fel hírlevelünkre