Szivárványos Fekete Madonna – megkezdődött a per a lengyeleknél

A vallás megsértése vádjával perbe fogott Elżbieta Podleśna, Anna Prus és Joanna Gzyra-Iskandar január 13-án jelent meg először a bíróság előtt. Az általuk elkövetett bűntettet akár két év szabadságvesztéssel is sújthatják.

A három nő – még 2019 áprilisában – a częstochowai Szűz Máriát és a Kisjézust szivárványos glóriával ábrázoló posztereket ragasztgatott fel katolikusok számára kiemelt jelentőséggel bíró varsói helyszíneken.

A helyi lengyel média beszámolója szerint egy főként fiatalokból összeverődött csoport a bíróság előtt „Szekuláris és nem katolikus Lengyelországot!” és „A szivárvány nem sért senkit!” felkiáltásokkal próbálta megzavarni a tárgyalás menetét. Sikerrel jártak: a szemtanúk első vallomásainak meghallgatását február 17-ére helyezték át.

Karolina Pawłowska, a varsói Ordo Iuris Nemzetközi Jogi Centrum vezetője elmondta: a szóban forgó képhez kapcsolódó akciók

„kimerítik a lengyel büntetőtörvénykönyv 196-os cikkelyében definiált megszentségtelenítés fogalmát.”

A 196-os cikkely kimondja, hogy amennyiben valaki megsérti más emberek vallási érzületét azzal, hogy nyilvánosan gyaláz vallásos jelképeket, vagy vallási események lebonyolítására kijelölt helyszíneket, úgy köteles büntetést fizetni, szabadságában korlátozni kell, vagy két évig terjedően meg kell fosztani szabadságától.

Pawłowska a CNA-nek adott interjújában kijelentette: az ügy egészen „világos, különösen a lengyel kultúrkört figyelembe véve, amelynek középpontjában egyértelműen a katolikus erkölcsök és értékek állnak.”

Az aktivisták elmondásuk szerint azért ragasztgatták ki a posztereket a Szent Dominik templom közelében, mert az épület falai között az LMBT-t és a „gendert” (a lengyel szóhasználatban a genderideológiára vonatkozóan értendő) bűnnek nevezték.

Az öntapadós matricák formájában vírusként terjedő jelképgyalázás a varsói Szent Fausztina szentélyt és az Irgalmasrendi Nővérek Kongregációjának falait is megtalálta.

Az egyébként pszichoterapeutaként dolgozó vádlott, Podleśna szerint a Szent Dominik templom közössége homofób, és ott a nem heteronormatív emberek stigmatizálására buzdítanak.
Podleśna-t 2019 májusában tartóztatták le Varsóban, majd Płockba szállították kihallgatásra. A bíróság később igaztalannak tartotta az elzárását, és 600 ezer forint körüli kártérítést ítélt meg számára.

Az Amnesty International nemzetközi emberi jogi szervezet mindeközben követeli a három nő ellen felhozott vádak azonnali visszavonását.

Pawłowska szerint kiemelkedő fontossággal bírna a lengyel katolikusok számára (Lengyelországban a népesség 90%-a katolikus), ha azt éreznék, hogy az állam képes megvédeni őket a szélsőségesek támadó, provokatív viselkedésétől.

 

Lengyel válasz a közösségi oldalak cenzúrájára

Rács mögé kerülhetnek a Fekete Madonnát blaszfém matricákon ábrázoló „nők” Lengyelországban

Kiemelt képünk forrása: Facebook

 

Iratkozzon fel hírlevelünkre