Homoszexuálisok törvénysértésének falaz az önkormányzati lap

Az ember ritkán olvassa el a vaskos reklámújságokkal együtt a postaládába dobott helyi lapot, most valahogy mégis belelapoztam az Érdi Újság január 20-i számába. Mint a fejléc is tudatja, ez a város önkormányzatának ingyenes hetilapja.

Sok jóra eleve nem számíthattam a balliberális többség, illetve Érd egyetlen nemzetközi hírű brandjét, a női kézilabdacsapatot szélnek eresztő polgármester világképét tükröző kiadványtól. Amit a 10. oldalon találtam, az azonban sokkoló volt: bő féloldalas PR-interjú egy homoszexuális párral, akik egy kisfiút fogadtak örökbe. Már a cím is mellbevágó: „Korábban kezdődött az uszítás”. Bár ez egy szélsőbalos médiumban természetesen simán elfér, egy város adófizetőinek pénzéből fenntartott önkormányzati lapban túlzottan politikai töltetű.

Az alapprobléma különös, hiszen tudomásunk szerint Magyarországon nem fogadhatnak örökbe gyereket homoszexuális párok.

A cikkből kiderül, hogy ezzel a riportalany is tisztában van. („Tudjuk, mi a törvény…”) Idézetek következnek az írásból: „…már a legelejétől jeleztük a Gyermekvédelmi Szakszolgálatnak, hogy ketten vagyunk, ketten szeretnénk ezen az úton végigmenni, felnevelni a kisfiúnkat. (…) együtt voltunk a pszichológusnál, aztán a környezettanulmánynál, az iratmegtekintésnél (…) később az ismerkedésnél, az első találkozásnál is. (…)

A gyámhivatalban végig párként kezeltek bennünket.”

Most arról nem írnék – megtették sokan –, hogy mennyire abszurd, ha két azonos nemű, a biológiának fittyet hányva azt játssza, hogy gyermeke van. Nem beszélek arról sem, milyen lelkivilága, milyen normakövetése lesz valakinek, aki így nő fel. A dologban az a rémisztő, hogy a cikk írója törvénytelenségekkel ért egyet, miközben bűncselekménnyel vádol magánszemélyeket és testületeket. Ha a leírtak igazak, akkor Magyarországon bevett gyakorlat, hogy a Gyermekvédelmi Szakszolgálatnál, a gyámhivatalban és a pszichológusoknál figyelmen kívül hagyják az alkotmányt és a törvényeket.

Természetesen minden jogszabály bírálható, megváltoztatható, tiltakozni is lehet ellene, ám egy jogállamban nem fordulhat elő, hogy valaki ne tartsa be őket. Illetve előfordulhat, de annak következményei vannak. Egy rendőr, egy tanár, egy orvos, egy bolti eladó is megteheti, hogy a neki nem tetsző törvényeket egyszerűen áthágja, és ezzel még nyilvánosan el is hencegjen?

Az adott cikk túlmutat a homoszexualitás megítéléséről folytatott diskurzuson.

Talán legközelebb majd arról olvashatunk dicsőítő interjút az Érdi Újságban, hogy XY keveset keres, ezért aztán rendszeresen fizetés nélkül távozik a szupermarketből, amit mindannyian tudunk, ő sem tagadja, de ez így van jól, mert ő szegény?

 

Ungváry Zsolt

A szerző korábbi írásait itt olvashatja

 

Kiemelt képünk forrása: Pixabay

Iratkozzon fel hírlevelünkre