Már nyolcezer bevándorló tart Amerika felé

Ivóvíz és élelem nélkül várakozott hétfőn Guatemala keleti részén több ezer olyan hondurasi bevándorló, aki az Egyesült Államokba szeretne eljutni - értesült a helyszínen a Reuters hírügynökség.

Már mintegy nyolcezer hondurasi lépett be Guatemala területére, köztük számos kisgyerekes család.

A helyi hatóságok a karavánt gumibotokkal és könnygáz bevetésével próbálták feltartóztatni. Az összetűzések után nagyjából kétezer ember táborozott le éjszakára egy út mentén Vado Hondo település közelében, nem messze a Hondurast Salvadortól elválasztó határtól.

A hatóságok közlése szerint több száz embert visszatoloncoltak Hondurasba.

A karaván tagjai közül a Reuters hírügynökségnek többen azt mondták, hogy nincs vizük és élelmük, és a várakozók között több ezer gyerek és várandós nő van.

Guatemala és Honduras – Salvadorral együtt – Közép-Amerika úgynevezett északi háromszögében található. A régiót az erőszak által leginkább sújtott térségek között tartják számon a világon.

Nemzetközi szervezetek szerint a három országból évente átlagosan legalább félmillió ember emigrál illegálisan az Egyesült Államokba a jobb életkörülmények reményében.

Idén ez az első közép-amerikai migránskaraván, amely elindult az Egyesült Államok felé, és feltehetőleg amiatt, hogy reménykednek a majdani új amerikai kormány engedékenyebb hozzáállásában a bevándorlás területén.

 

(MTI)

FRISSÍTVE Kezdődik – háromezer migráns indult Amerikába

 

Beiktatása első napján eltörli Trump rendeleteit Biden

Kiemelt képünkön rendőrök próbálják megállítani az Egyesült Államokba eljutni akaró hondurasi migránskaravánt a guatemalai Chiquimulában 2021. január 17-én. MTI/EPA/EFE/Esteban Biba