Sorban mondanak le Trump kormányzatának korábbi emberei

Lemondott Donald Trump kormányzatának oktatásügyi minisztere is, követve a közlekedési tárca vezetőjét. Ugyancsak beadta lemondását a Fehér Ház nemzetbiztonsági tanácsának négy tekintélyes tagja.

Mindannyian azzal indokolták döntésüket, hogy az elnöknek szerepe volt a Capitolium elleni ostromban azzal, hogy előtte híveinek „gyújtóbeszédet” mondott.

„Az Ön beszédének kétségkívül hatása volt a helyzetre” – írta Betsy DeVos oktatásügyi miniszter Donald Trumpnak címzett levelében. Lemondása péntektől érvényes.

Elaine Chao amerikai közlekedési miniszter pár órával DeVos előtt nyújtotta be lemondását.

A Pentagon három nappal az ostrom előtt segítséget ajánlott fel a Capitolium őrségének

Az amerikai védelmi minisztérium, a Pentagon három nappal a szerdai ostrom előtt segítséget ajánlott fel a Capitolium őrségének, ám az elhárította – adta hírül az AP amerikai hírügynökség egy védelmi tisztségviselőre és két további, az ügyet jól ismerő forrásra hivatkozva.

A Pentagon konkrétan azt kérdezte a Capitolium rendőrségétől, hogy szüksége van-e a nemzeti gárda támogatására, a válasz azonban nemleges volt. A kongresszusi épületet és a képviselőket, továbbá munkatársaikat védő őrség csupán tüntetésre készült fel, nem pedig zendülésre – mondták az AP-nek forrásai. 

Egyelőre nem tudni, hogy szerdán hányan voltak szolgálatban a Capitolium rendőrségének 2300 embere közül. A testület tagjai igen jól képzettek tömegrendezvények biztosításában is.

Az AP megjegyzi, hogy a „kongresszusi” rendőrség annak ellenére utasította el a Pentagon felajánlását, hogy hetek óta voltak jelek, melyek előrevetítették, hogy január 6-án, Joe Biden leendő elnök kongresszusi szavazatainak megerősítésekor erőszakba torkolhatnak az események.

Szerda este Donald Trump elnök több száz híve erővel behatolt a Capitolium épületébe, és végül – mégis – a nemzeti gárda segítségével csak több óra alatt sikerült őket eltávolítani az épületből. Az összetűzésben négy ember életét vesztette. Az ostrom előtt Trump egy washingtoni gyűlésen mondott beszédében feltüzelte híveit, egyebek közt ismét azt állította, hogy csalás miatt veszítették el a választást.

Lemond tisztéről a Capitolium rendőrségének főnöke is

Steven Sund, a Capitolium rendőrségének főnöke január 16-i hatállyal mond le tisztségéről a kongresszus épületének szerdai ostroma, illetve annak sikertelen megakadályozása miatt – adta hírül az AP.

Az amerikai hírügynökség értesülése szerint Sund már megírta lemondólevelét. A lépésre Nancy Pelosi, az amerikai képviselőház elnöke szólította fel, de többek közt a Capitolium rendőri szakszervezetének vezetője is szorgalmazta, hogy Sund lemondjon.

 

(MTI)

Egy neomarxista került Amerika élére, és ez hazánkra is hatással lesz – Georg Spöttle a Vasárnapnak

Nógrádi György: Felbujtott tömeg tiltakozott a Capitolium előtt

Bogár László: Csapdába csalták az emberséges világért küzdő amerikaikat

Forrnak az indulatok Amerikában, ostrom alatt állt a törvényhozás épülete

 

Kiemelt képünkön kerítést állítanak fel az amerikai törvényhozás, a kongresszus washingtoni épületének, a Capitoliumnak a nyugati oldala előtt 2021. január 7-én. MTI/EPA/Michael Reynolds

Iratkozzon fel hírlevelünkre