Gálvölgyi János: „Az asszony verve jó”

Rég elfeledett, igencsak kínos felvételek bukkantak fel a Heti Hetesből, amiket a műsor egykori tagjai nem tartanak „szexistának", s a más esetekben olyannyira hangos liberális kórus is hallgat.

Sajnos mindannyian jól emlékszünk a Heti Hetes című, szélsőségesen magyarellenes műsorra, amely a rendszerváltás utáni magyar közélet egyik, ha nem a legundorítóbb „szórakoztató” showja volt.

A vidékieket, a vallásosokat és a jobboldaliakat kaján élvezettel gyalázó produkció tagjai 2020 végén újra összeültek, és több mint egy órán keresztül elevenítették fel, illetve értékelték a Heti Hetes történetének bizonyos szegmenseit. Hernádi Judit, Gálvölgyi János, Havas Henrik, Hajós András, Kéri László és Ónódi György (a műsor egykori főszerkesztője) Gulyás Márton vezetésével beszélgetett utóbbi YouTube-csatornáján, a Partizánon.

2020 egyetlen Heti Hetesének fő tanulsága az volt, hogy a jócskán megöregedett „sztárok” felsőbbrendűség-tudata és önteltsége egy fikarcnyit sem változott, sőt még a jobboldalhoz húzó közszereplők esetében olyannyira problémás „szexizmussal” sincsen különösebb gond, ha Gálvölgyi, Havas, Farkasházy vagy éppen Verebes képviseli.

Feltűnő volt az is, hogy Csiszár Jenőt, a Heti Hetes egykori műsorvezetőjét milyen alpári stílusban jellemezték a megjelentek. Abban mindannyian egyetértettek, hogy Csiszár valóban annyira hülye, mint amennyire a műsorban mutatta, de Havas Henrik még ennél is tovább ment, és arról beszélt, hogy a jelenlegi milánói nagykövet „biológiailag ilyen hülye”.

Az arroganciájáról ismert Havas a Heti Hetesben vendégként egyszer-kétszer feltűnő Fábry Sándort is lehülyézte, aki szerinte olvasatlan és műveletlen is.

Sok más téma mellett szóba került az is, amikor 2006-ben Hajós András a HírTv-ben szólította fel lemondásra Gyurcsány Ferencet. Gálvölgyi és Kéri – ahogy az ominózus monológot követő első Heti Hetesben, úgy most is – kifogásolták, hogy Hajós betette a lábát a HírTV-be.

Sőt, a Gyurcsány Ferenc mellett kiálló két „úriember” általánosságban is beszélt a 2006-os eseményekről.

Gálvölgyi olyan tüntetőket látott, akik „összeszarták a Kossuth teret”, Kéri szerint pedig a Gyurcsány-kormány ellen tiltakozók „fizetett statiszták voltak”.

Az adás legtanulságosabb része viszont kétségkívül az volt, amikor nem sokkal a felvétel vége előtt Gulyás Márton – a már említett – szexista vádakat hozta fel. (Azt azért tegyük hozzá, hogy a máskor a nemek közötti egyenlőség és a politikai korrektség élharcosának számító Gulyás szemlátomást nem akarta túlságosan firtatni a témát, finoman szólva sem izzasztotta meg Gálvölgyiéket).

A Partizán által összerakott bejátszóban egy olyan felvétel is szerepelt, amin a Heti Hetes tagjai azon viccelődtek, hogy egy biztonsági őr majdnem halálra verte a feleségét. Farkasházy Tivadar elmondta, szerinte ezzel semmi probléma sincs, a férfi csak „hazavitte a munkát”, Gálvölgyi pedig azzal „poénkodott”, hogy

a pénz számolva, az asszony verve jó.

Egy másik, régi adásból kivágott képsoron Verebes István arról beszélt, hogy a szomorú nők a leghálásabbak, őket a legkönnyebb felszedni. Szili Nóra újságírónak pedig azt mondta Havas Henrik, hogy „gyönyörű, csak ehetne, hogy szedjen magára valamit”.

Gulyás Márton kérdésére Gálvölgyiék elmondták, szerintük semmilyen probléma sincs ezekkel a jelenetekkel, ráadásul 15 évvel a Me Too-mozgalom megjelenése előtt készültek, utólag pedig igazságtalan „szexizmussal” vádolni a Heti Hetest. Ellenben az, amikor Csiszár Jenő ruhán keresztül megfogta Cicciolina melleit (miután a pornószínésznő ezt felajánlotta neki), Hernádi Judit szerint „erőteljes túlzás” volt.

A „szexizmus” vádja a Heti Hetessel kapcsolatban (1:01:46-tól 1:07:41-ig):

Félreértés ne essék, távol áll tőlem, hogy Csiszár Jenőt védjem. Ugyanakkor meglehetősen visszatetsző, ahogy a Heti Hetes kemény magja egymást mentegeti, mindeközben Csiszárt elítéli. Ez megint csak nem más, mint a már jól ismert liberális kettős mérce megnyilvánulási formája.

Még egy dologra szeretnék kitérni: a „szexizmust” nem véletlenül használtam idézőjelek között az egész cikkben, ugyanis ez egy homályos, a nemek közötti harmónia megtörésére alkalmas fogalom. Szerintem, amit a Heti Hetes tagjai csináltak, az 10, 15 és 20 éve is vérciki volt, és 100, 500 vagy 1000 éve is vérciki lett volna. És nem azért, mert „szexista”, hanem azért, mert bunkó.

 

Horváth Tamás

 

Kiemelt képünk forrása: Partizán YouTube-csatorna