A lombikprogram egyik orvosa saját maga termékenyítette meg a petesejteket – 49 gyereke született

A DNS-tesztek mindenki számára elérhetőek, és manapság egyre népszerűbbek is. Egyre több cég foglalkozik ezzel, mivel szaporán nő a kereslet is. Egyre nagyobb az igény, hogy az emberek kiderítsék magukról, hány százalékban rendelkeznek viking vagy hondurasi felmenőkkel. Ennek köszönhetően egyre több különös dolog derül ki a mesterséges megtermékenyítéssel foglalkozó klinikák kapcsán világszerte. (Fura világban élünk, az biztos…)

Így találkozott szembe Kelli Rowlette azzal a szomorú ténnyel, hogy nem az apjának hitt férfi valójában a biológiai apja, hanem egy bizonyos Gerald Mortimer orvos, aki őt a világra segítette annak idején. A peres eljárás során kiderült: az Idaho Falls-béli szülészeti és nőgyógyászati klinika munkatársai tisztában voltak Mortimer „szokásaival”. A New York Times beszámolója szerint Kelli Rowlette esete nem egyedi, de még csak nem is ritka. 

2019-ben, a holland Jan Karbaatról bizonyosodott be – szintén DNS-vizsgálatnak köszönhetően –, hogy legalább 49 gyermeke van. Bár a férfi 2017-ben, 89 éves korában meghalt, a rotterdami klinikán végzett munkáját vizsgálva elképzelhető, hogy a biológiai gyerekeinek száma a 60-at is eléri.

Egyelőre nem tudni, hogy a világszerte több millió, lombikbébi-programban született emberek mekkora hányadát érinthetik az ilyen jellegű mesterséges megtermékenyítési csalások.

„Amíg nem válik általános gyakorlattá az újszülöttek DNS-vizsgálata […], addig nem tudhatjuk, milyen gyakoriak ezek az esetek”

– közölte Dr. Julie Cantor, az UCLA egészségügyi jogi specialistája az IFLScience-el.

„Reméljük, az derül majd ki, a csalások csupán néhány esetet érintenek – olyan gazember orvosokat, akik évtizedekkel ezelőtt, mikor sajátjukra cserélték a spermiumokat, nem gondolták volna, hogy lesz DNS-teszt, és aljas titkukra fény derülhet” – nyilatkozta Dr. Cantor.

Az ügy nem csak azért visszataszító, mert az orvos-beteg bizalmi kapcsolatot alapjaiban ássa alá, és mert teljességgel etikátlan tett, de manapság, mikor a DNS-tesztek ennyire elterjedtek, az egész a nyílt színen való rejtőzködés pofátlanságát is sugározza.

Az egészségügyi szakértő szerint a legjobb forgatókönyv szerint elképzelhető, hogy – a profitot szem előtt tartva – ezek az orvosok, amikor azt látták, hogy a felajánlott spermiumok képtelenek megtermékenyíteni a petesejtet, az eljárás sikerének érdekében „besegítettek”. A legrosszabb feltételezés szerint az adott orvos csak több tucat nőtől akart szándékosan gyereket. „Az igazság valahol a kettő között lehet”– fogalmazott Dr. Julie Cantor.

Az Egyesült Államok egyes tagállamaiban már tettek jogi lépéseket annak érdekében, hogy a klinikákon az azonosítatlan spermiumok felhasználása bűntettnek minősüljön, sőt Texasban szexuális bűncselekménnyé nyilvánították az ilyen eljárást. Akit déli államban rajta kapnak, hogy azonosítatlan spermiummal, petével, vagy embrióval dolgozik, szexuális bűnözőként regisztrálják a hatóságok.

Dr. Cantor szerint azonban a jog mindig a technológia mögött kullog, így az újabb fejlesztések által megteremtett bűnös lehetőségek soha nem lesznek azonnal elszámoltathatók.

 

Kapcsolódó, olvasásra ajánlott írásaink:

Veres András püspök: Mindenkit az igazság felismerésére szeretnék elvezetni

A meddőség kezeléséről endokrinológus szemmel

Lenni vagy nem lenni – életvédelem kontra liberalizmus

 

Kiemelt képünk forrása: Fertility Society of Australia

 

 

Iratkozzon fel hírlevelünkre