Húsz misszionáriust gyilkoltak meg idén – a Vatikán éves jelentése

Évről évre gyászosabbak a jelentések, melyek számai mögött felfoghatatlan tragédiák állnak. Az Agenzia Fides év végi jelentése egy igen szűk csoportot vizsgált, azonban még ez a szám is igen elkeserítő annak tükrében, az áldozatok mindegyike más emberek megsegítésének szentelte az életét. Ők a felebaráti szeretet legnagyobb tanúságtevői, példák mindannyiunk számára.

A jelentés rávilágít, hogy bár Afrika fegyveres konfliktusokkal teletűzdelt kontinensén több országban módszeresen gyilkolják a keresztényeket, a papokat és laikusokat tekintve Amerikában többen haltak erőszakos halált 2020-ban. Öt atya és három világi személy halálát regisztrálták az Államokban.

Afrikában egy papot, három vallásos nőt, egy szeminaristát és két laikus – összesen hét – keresztényt gyilkoltak meg. Ez a szám Európában kettő: egy pap és egy vallásos férfi halt erőszakos halált.

Az Agenzia Fides kiemeli, hogy bár sokan meghaltak az idén hitük miatt, egyikük sem azért, mert valamiféle kiemelkedően figyelemfelkeltő, vagy különleges tettet vitt volna végbe, amely a gyilkosságokat kiválthatta volna. Sokkal inkább van szó hozzánk hasonló, a mindennapi keresztjüket hordozó hétköznapi emberekről, akik a legnehezebb körülmények ellenére is életükkel tükrözték Krisztus reménységének fényét.

 

Kapcsolódó, olvasásra ajánlott írásaink:

Lyonban szándékosan felgyújtották a város karácsonyfáját

Agyonlőttek egy lövöldözőt egy New York-i székesegyház előtt

Apja temetésére utazott a pap, de útközben elrabolták

 

Kiemelt képünk forrása: fides.org

 

Iratkozzon fel hírlevelünkre