Apja temetésére utazott a pap, de útközben elrabolták

Nigériában egyre szaporodnak – az eddig békésebb területeken is – az emberrablások. Kedden négy fegyveres férfi támadta meg Valentine Ezeagu atyát, aki éppen szülőfalujába tartott egy szomorú eseményre. Az esetről egy szemtanú számolt be – adta hírül a Catholic News Agency.

Ezeagu atya szülőfaluja felé, Anambra államba tartott Imóból, két nappal apja temetésének tervezett időpontja előtt, mikor az út melletti bozótosból kiugró fegyveresek megállásra kényszerítették.

Az eset azért is nyugtalanító, mivel épp múlt héten raboltak el több száz iskolás fiút Nigéria észak-keleti Katsina államában. December 15-én, éppen az atya elrablásának napján, a Boko Haram magára vállalta a múlt heti nagyszabású terrorakciót. Jelenleg 300 tanulónak ismeretlen a holléte.

Ignatius Kaigama, Abuja érseke az emberrablások és a halálesetek számának növekedése miatt arra szólította fel a kormányt, hogy tegyenek komolyabb biztonságügyi lépéseket az emberek érdekében.

Az érsek kiemelte, hogy a nigériai kormány elsődleges feladata az alkotmányukban rögzítve van: a polgárok életének védelme tekintet nélkül etnikumra és/vagy vallási hovatartozásra.

2020-ban legkevesebb nyolc papot és szeminaristát raboltak el Nigériában. Az érsekatya elmondta, hogy azokat az áldozatokat, akiket ideológiai alapon rabolnak el, nagyobb eséllyel ölik meg, vagy hosszabb ideig tartják őket fogva.

 

Még többet szeretne tudni a Nigériai helyzetről? Ide kattintva tovább olvashat.

Kapcsolódó, további olvasásra ajánlott írásaink:

Több mint háromszáz diáknak veszett nyoma egy fegyveres támadás során Nigériában

Több százan estek áldozatául a Boko Haram támadásának

 

Kiemelt kép forrása: Anadolu Agency

 

Iratkozzon fel hírlevelünkre