Több mint háromszáz diáknak veszett nyoma egy fegyveres támadás során Nigériában

Fegyveresek sok tanulót elhurcoltak két egy bentlakásos iskolából az észak-nigériai Katsina állambeli Kankarában, mások elbújtak az erdőben. Az első hírek szerint ötvennégy diáknak veszett nyoma, de a helyi rendőrség közleménye szerint összesen több mint háromszáz tűnt el.

Az iskolában 884 diák volt, ismételt ellenőrzéseket követően megállapították, hogy 54-en nyomtalanul eltűntek – mondta az iskola egyik dolgozója. A nigériai hatóságok szerint viszont 333 diák holléte ismeretlen.

A motorokon érkezett támadók december 11-én este hatoltak be a tanintézet területére és nyitottak válogatás nélkül tüzet az alvó diákokra.

A támadást 48 órával azt követően hajtották végre, hogy Muhammadu Buhari nigériai elnök látogatást tett szülővárosában, a szintén Katsina államban találgató Daurában.

Gambo Isah, a biztonsági erők szóvivője szerint a nigériai rendőrség, a hadsereg és a légierő nagyszabású mentőakciót indított a gyerekek kiszabadítása érdekében.

Rendőrségi alakulatoknak sikerült kétszáz diákot kiszabadítani – mondta.

Aminu Bello Masari, Katsina kormányzója szombaton a főiskolába látogatott. Kijelentette, hogy a kormány mindent megtesz a tanulók kiszabadítása érdekében. Egyben azonnali hatállyal elrendelte a bentlakásos iskolák ideiglenes bezárását az állam területén.

Az első nyomozati eredmények szerint feltehetőleg emberrablókról van szó, akik váltságdíjat akarnak kicsikarni. Hasonló atrocitásokat azonban a Boko Haran iszlamista terrorszervezet is elkövetett már a múltban.

A nigériai keresztényekkel kapcsolatos írásainkat itt olvashatják el.

(MTI)

Kapcsolódó, olvasásra ajánlott írásaink: 

Továbbra is gyilkolják a lelkészeket Nigériában

Keresztények ellen fordult a rendőri túlkapások miatt indult tüntetéshullám Nigériában

Szintet léptek a fulánik Nigériában – kulcsfigurát gyilkoltak

Kiemelt képünk forrása: Linga.org

 

Iratkozzon fel hírlevelünkre!