Keresztények ellen fordult a rendőri túlkapások miatt indult tüntetéshullám Nigériában

Rendőri erőszak ellen tüntetések lángoltak fel Nigériában az elmúlt hónapban. Az #EndSARS mottót zászlajukra tűzve a tüntetők nem vírus ellen, hanem a nigériai rendvédelmi szervek különleges alakulata (Special Anti-Robbery Squad) ellen tüntetnek, melyet a kormány ígéretéhez híven október 11-én fel kellett volna oszlasson.

A túlkapásai miatt hírhedt különítményt még 1992-ben hozták létre azzal a céllal, hogy a rablásokat, emberrablásokat, fegyveresen elkövetett garázdaságokat és hasonló bűntényeket kezeljen. 

A SARS azonban, bár effektív volt, az évek alatt kétes hírnévre tett szert. Önbíráskodás-alapú gyilkosságok, zsarolások, kínzások, illegális szervkereskedelem és szexuális erőszak is előkerült a különleges alakulattal kapcsolatban.

A kezdetben ígéretesnek tűnő tüntetések ellen a kormány keményen fellépett. A feloszlatás ígéretét a tüntetők megkapták, a tett azonban elmaradt, a protestáló tömegeket pedig a rendőrök verik szét.

A Morning Star News jelentése szerint a tüntetéshullámnak a helyi keresztény közösség is kárát vallja. Októberben már hét különböző, a tüntetések vonzáskörzetébe eső templomot is feldúltak. A lap szerint muszlim agitátorok hergelték a tömeget arra, hogy a keresztények ellen forduljanak. Az esetek látszólag mindenfajta indoklás nélkül történtek.

Legkevesebb hét keresztény meggyilkolása is az eseményekhez köthető. 

Kiemelt képünk forrása: S4C.news

Iratkozzon fel hírlevelünkre