Gyermekkereskedelem Európában

Az emberkereskedelem felszámolására a közelmúltban végzett művelet során 388 gyermekkereskedőt állítottak elő és 249 feltételezett áldozatot azonosítottak Európa-szerte - közölte az Európai Unió rendőrségi együttműködési szervezete, az Europol.

A hágai székhelyű szervezet tájékoztatása szerint az akcióban részt vevő országok rendőrsége, bevándorlási hivatalai, határőrsége, szociális és gyermekvédelmi szolgálatai részvételével tartott művelet az előállítások mellett további 19 gyanúsított azonosításához és 40 eljárás megindításához vezetett.

Az emberkereskedők 249 feltételezett áldozata közül 61 kiskorú, 107 áldozat életkorát még nem határozták meg.

A műveletben tizenkét ország – Ausztria, Belgium, Horvátország, Ciprus, Németország, Litvánia, Portugália, Románia, Szlovénia, Spanyolország, Hollandia és az Egyesült Királyság – közel 5400 illetékese vett részt, akik mintegy 59 ezer embert ellenőriztek, 1500 helyszínt, 16 ezer járművet és 40 ezer iratot kutattak át.

Az Europol tájékoztatása szerint a gyermekkereskedő bűnözői csoportok szervezetten, több uniós országban, határokon átnyúló formában működnek. A legkiszolgáltatottabb társadalmi csoportokat keresik. Az Európai Unión belül a kiskorúakat szexuális, vagy különbözőféle munkákra többnyire saját rokonaik adják el.

Az unión kívülről érkezett kiskorúak esetében az embercsempészek a gyermekek rokonaiknak vagy törvényes gyámjainak adják ki magukat. A bűnözők gyakran bántalmazzák a gyermekeket, vagy nemi erőszakot követnek el rajtuk. Koldulásra, vagy bűncselekmények, például lopás, rablás, csempészés elkövetésére, vagy szexuális szolgáltatás nyújtására kényszerítik őket. A nehezebb azonosítás végett a bűncselekmények elkövetését követően gyakran határokon át utaztatják a gyerekeket – közölték.

 

(MTI)

Kiemelt képünk illusztráció. Forrás: Pixabay.com

Iratkozzon fel hírlevelünkre