Idén is újraéled a Diótörő

„Az ünnepek közeledtével a bábelőadásaink mindig kapnak valami többletjelentést is” - nyilatkozta a Vasárnapnak Ellinger Edina, a Budapest Bábszínház igazgatója. A karácsonyváró előadások közül idén sem hiányozhat a klasszikus Diótörő, de feltűnik mellette egy örökbefogadás igaz története is.

– Ha karácsony, akkor Diótörő – már több generáció óta. Pontosan mióta játsszák a darabot?

– A Budapest Bábszínház az elmúlt negyven évben minden egyes karácsonykor többször bemutatta Csajkovszkij klasszikusát, a Diótörőt. A világ változik, de a Bábszínházban látható darab több évtizede ugyanaz. Az előadás bábjait Bródy Vera tervezte. Az előző igazgató Meczner János volt az, aki fontosnak tartotta Szőnyi Kató rendezését megőrizni és műsoron tartani.

Részlet a Diótörő című bábelőadásból (Forrás: Budapest Bábszínház – fotó: Éder Vera)

Novemberben megkezdődtek a felújító próbák, majd decemberben játszottuk az előadásokat; hagyománnyá vált, hogy 24-én és 25-én mindig műsoron legyen. Az évtizedek alatt természetesen rengeteg szerepátvétel volt, tizenhat évvel ezelőtt nekem is a Diótörő volt az egyik első előadásom a Budapest Bábszínházban. Frici szerepét kaptam meg.

– Mi lehet a darab titka?

– Csajkovszkij műve a karácsony elengedhetetlen része, mely önmagában fantasztikus zenei élményt nyújt. A mi bábelőadásunk látványvilága pedig nosztalgikus érzéseket kelt a nézőkben.

A zene és a bábok varázsa nemcsak a közönségnek szerez örömöt, hanem nekünk, a társulatnak is.

A bábtechnikákat illetően is igen különleges és egyedülálló ez az alkotás. Az első felvonásban egy maszkos táncjáték történik, melyben az ünneplésre készülő családot, illetve a főszereplő Marikát látjuk. A második felvonás pedig egy speciális technikával valósul meg – ez a fekete színház, mely úgy működik, hogy fénysíkok vannak megteremtve a színpadon, melyeken kívül nincs más megvilágítás; a bábszínészek fekete tüllös csuklyában, bársonyruhákban mozognak a színpadon. Egy titokszínház az egész, melyben nagyon sokféle bábtechnikát alkalmazunk. Mindez rendkívül nagy szakmai tudást igényel. A Szőnyi Kató által rendezett előadáshoz a bábszínészek virtuozitására van szükség.

És hogy mi a másik titok? Természetesen a karácsony!

Hiszen a karácsonyról szól a Diótörő. Nem könnyű december 24-én és 25-én bemenni dolgozni, ugyanakkor olyan leírhatatlan áhítat lengi be a nézőteret ilyenkor, és annyira hálásak a nézők, hogy az semmi máshoz nem fogható. Egy nagy közös karácsonyunk van ilyenkor, ami óriási élmény.

– A Diótörőn kívül vannak még karácsonyhoz kötődő előadásaik?

– Igen, kettő is. Az egyik a Pettson és Findusz című népszerű mesekönyv utolsó történetéből készült. Ezt az előadást óvodásoknak és családjaiknak ajánljuk. A másik nagy sikerű darabunk a Gengszter nagyi, amely a tíz év körüliek korosztályát célozza meg. A történet itt is karácsonykor ér véget. A két produkció évek óta nagy sikerrel fut –

ezek a történetek az ünnepek közeledtével mindig kapnak valami többletjelentést is.

Részlet a Diótörő című bábelőadásból (Forrás: Budapest Bábszínház –  fotó: Éder Vera)

– A koronavírus-járvány miatt áttértek az online közvetítésre. Hogyan fognak a bábdarabok megjelenni az ünnepi műsorsávban?

– Létrehoztuk a Bábfilmszínház szolgáltatásunkat, ahol felvételről streameljük a futó előadásainkat. Ezt a döntést több okból is meg kellett hoznunk, az egyik legfontosabb természetesen az egészségünk védelme. A másik, hogy a felvételről való sugárzáskor képben és hangban is garantáltan a legjobb minőséget tudjuk nyújtani a nézőknek. Az előadásokat hat kamerával rögzítettük, és megpróbáltuk a színházi és a filmes élményt kombinálni a Budapest Bábszínház színpadán.

Paulon Viktória: Kisrigók – werkfotó (Forrás: Budapest Bábszínház – fotó: Éltető Anna)

Kísérletezünk, sok közelit alkalmazunk, szóval nagyon szépek a felvételek, amiért nézőink is hálásak. Egészen különleges élményt tudunk nyújtani az egész családnak.

Egyelőre csak hétvégén sugárzunk bábelőadásokat, de a két ünnep között naponta lesznek online előadásaink. Folyamatosan bővítjük a repertoárt, és egy új darab online bemutatójára is készülünk! Ez a Kisrigók című előadásunk lesz, amelyet idén karácsonyi ajándékként nyújtunk át a nézőinknek, amellett, hogy hozzáférhetővé tesszük a klasszikus nagy kedvenceket is.

A Kisrigók egy magyar mese átirata?

– Igen. Paulon Viktória története nem karácsonyi darab – ugyanakkor a szeretetről és a családról szól, ezért időzítettük a premierjét mégis az ünnepi időszakra. A bábelőadás egy örökbefogadás történetét beszéli el, különlegessége, hogy megtörtént eseményen alapszik. Egy házaspár örökbe fogad három testvért, akik korábban más-más nevelőszülőknél, illetve intézetekben cseperedtek. Az írónő és férje egyesítette a családot. Ebből az igaz történetből született meg a Kisrigók, amelyet a bábszínház színpadára adaptáltunk.

 

Tóth Gábor

 

Kapcsolódó, olvasásra ajánlott írásaink:

Heródest valóban elvitte az ördög!

Nem maradunk Bábszínház nélkül az ünnepek alatt

A technokrata világ megöli a lelket! – Gulyás László hagyományőrző-mesemondó a Vasárnapnak

Kiemelt képünk forrása: Budapest Bábszínház

Iratkozzon fel hírlevelünkre