Nem maradunk Bábszínház nélkül az ünnepek alatt

December 19. és január 3. között ünnepi streamműsorral és rendkívüli premierrel várja a családokat a Budapesti Bábszínház, hogy senki ne maradjon mesék nélkül az ünnepek alatt.

Részlet a Rumcájsz című előadásból (A kép forrása a Budapesti Bábszínház Facebook-oldala; készítette: Éltető Anna)

A 2020-as év minden szempontból rendhagyó volt, így a Bábszínház életében is. Az ünnepek alatt, az új helyzetre reagálva a színház előadásai filmek formájában érkeznek meg a családokhoz. Mert legyen bármilyen vírus, a gyermekek nem maradhatnak mesék nélkül. Sőt, ezek a vetítések néha izgalmasabbak, mint a hagyományos előadások, mert a professzionális minőségű felvételeknek köszönhetően olyan apró részletek is megjelennek, amelyek a nézőtérről eddig nem voltak láthatóak. Egy arckifejezés, egy gesztus, egy finom mozdulat, egy apró részlet a báb ruháján, amit eddig nem vett észre senki, még érdekesebbé teheti az előadást – olvasható a Bábfilmszínház Facebook-oldalán az új kezdeményezésről. A streamműsor repertoárjában feltűnnek olyan klasszikusok is, mint a Holle anyó, a Rumcájsz, a 80 nap alatt a Föld körül, vagy épp a szilveszterre tervezett Boribon és Annipanni.

Részlet a Boribon és Annipanni című előadásból (A kép forrása a Budapesti Bábszínház Facebook-oldala)

A színház – történetében először – online premiert is tervez az ünnepekre. A kisiskolásokat és családjaikat megszólító Kisrigók című előadást december 30-án, 18 órától láthatják először a nézők. Ez a különleges bemutató Paulon Viktória személyes indíttatású története, örökbefogadott gyermekei fantáziadús, mesés elemekkel átszőtt magánmitológiája, amelyet Gimesi Dóra adaptált színpadra.

Hoffer Károly, a darab rendezője elmondta, hogy a történetet a gyermekekre vágyakozó anya és apa meséli el, maga a mese pedig bunraku bábokkal elevenedik meg a színpadon. Három gyermek szívmelengető életútját mutatja be a mű, akik mindannyian gyermekotthonban, vagy nevelőszülőknél élnek, és kétségbeesetten keresik a szüleiket, egymást és egymás tükrében önmagukat. Nincs igazi otthonuk, sem igazi családjuk, de van varázstelefonjuk és egy hírvivő, beszélő galambjuk, aki mindenben segíti őket. Mert hiába választja el őket egymástól sok-sok kilométer, mégis tudják, hogy testvérekként összetartoznak, együtt kell élniük. Legyőznek minden akadályt, kicselezik a felnőtteket, átmásznak falon, kerítésen, hogy találkozhassanak.

Kisrigók werkfotó (Forrás: Budapest Bábszínház)

A modern technikának köszönhetően tehát  egyetlen család sem marad bábelőadás nélkül. Az ünnepi időszak alatt tizenegy mesével kedveskedik a Bábfilmszínház – kicsiknek és nagyoknak egyaránt. 

A Budapesti Bábszínház ünnepi műsora (A kép forrása a Budapesti Bábszínház Facebook-oldala)

Forrás: Budapesti Bábszínház Facebook-oldala

 

Kiemelt képünkön: részlet a Rumcájsz című bábelőadásból (A kép forrása a Budapesti Bábszínház Facebook-oldala – készítette: Éltető Anna)

 

 

Iratkozzon fel hírlevelünkre