Ungváry Zsolt: Az asszony ingatag

Amikor Zsigmond király Galambóc várának ostromakor szorult helyzetbe került, és hű fegyverhordozója, Rozgonyi István sem tudott már segíteni, akkor érkezett Rozgonyi felesége, Szentgyörgyi Cecília, és kimentette szorult helyzetéből az uralkodót és a férjét. Talán ez a történet lebeghetett Gyurcsány Ferenc szeme előtt, amikor bejelentésével – mint egy dinasztikus örökséget – Dobrev Klárára ruházta a DK miniszterelnök-jelöltségét, anélkül, hogy ezt a párt megfelelő szerveivel megkonzultálta volna. Ami nem is probléma, hiszen a maffiától kezdve a Habsburg császári udvarig, Clintonéktól a Soros-klánig általában így működik ez. A család dönt, a szervezet tudomásul veszi. Stadler József vállalkozó is a feleségére bízta futballcsapatát, az NB I-es Stadler FC-t, amíg adócsalás miatti börtönbüntetését töltötte.

Mégis, az emberben felhorgadnak bizonyos demokratikus érzületek (különösen akkor, ha egy pártot eleve Demokratikus Koalíciónak hívnak), és megfogalmazódik a kérdés: vajon mekkora az esélye annak, hogy a Szemlőhegy utcai jó levegő akár két miniszterelnöknyi tehetséget is ki tud termelni? Vagy elképzelhető, hogy nem a rátermettség, az adottságok, a karizma, a bölcsesség, netán a népszerűség szüli a kormányfőjelöltet, hanem a házassági anyakönyvi kivonat?

Dobrev Klára eddigi életútja, politikai teljesítménye alapján nincs az első ezer emberben, aki miniszterelnök lehetne Magyarországon.

Megfordult minisztériumi titkárságokon, részt vett Medgyessy Péter kampányában kabinetfőnökként és egy teljességgel megfoghatatlan profilú, bár anyagilag igen sikeres vállalkozás vezetője. 2019-ben benyomták az Európai Parlamentbe.

Tudjuk róla továbbá, hogy házassága egyre nagyobb veszélyben forog (talán kárpótlásként kapná a pozíciót?), hiszen férje ország-világgal tudatta azt a meggyőződését, hogy akinek öregecskedő felesége van, az fiatalabbat érdemel. Klára asszony pedig (a fényképek tanúsága szerint) nem lett fiatalabb az elmúlt években.

Az azonban kétségtelen, hogy Gyurcsányné optimális jelölt, ha a (poszt)kommunizmus továbbélését szeretnénk garantálni. Az élő bizonyítéka és szimbóluma mindama rossznak, ami az elmúlt hetven évben hazánkban történt:

– Nagyapja Apró Antal, az 56-os forradalom utáni megtorlások aktív résztvevője. Ő jelentette be a Parlamentben 1958. június 17-én Nagy Imre és társai kivégzését. („A nép jogos elégtétele… az ellenforradalom méltó megbosszulása…”) A pesti nyelv nem véletlenül emlegette a szovjet tankok támogatásával győzedelmeskedő gyűlölt új hatalmat úgy: Kádár Apró Dögei. Ez az Apró az az Apró.

– Édesanyja, Apró Piroska, a rendszerváltás utáni spontán privatizáció időszakának tipikus alakja, korábbi politikai kapcsolatait az üzleti életben kamatoztatva több banknál is az igazgatótanács elnöke.

– Mentora: Medgyessy Péter, a francia becsületrend birtokosa (vajon miért kapta?), a jóléti rendszerváltást pár hónap alatt a megszorításokra cserélő, a korrupciós ügyekkel tele lévő SZDSZ-szel meghasonló D-209-es ügynök.

– Férje, Gyurcsány Ferenc, alias Fletó Fletonovics Jemeljan, a Hazugság Atyja, a Szemkilövető, az Őszödi Böszme, az országot a teljes gazdasági-erkölcsi-politikai megsemmisülés felé kormányzó, a junckeri isiász kórisméjének előrehaladott állapotában lévő pártvezér.

Ezzel a háttérrel nem is lehetne nála ideálisabb választás egy összellenzéki miniszterelnök-jelöltségre. Lássuk be, ehhez képest Jakab Péter vagy Fekete-Győr kispályás, ámbátor legalább ennyire alkalmatlan. Tényleg, miért nem tudott a baloldal harminc év alatt felmutatni egyetlen tisztességes, nagy formátumú politikust sem? (A legnagyobb formátumú még mindig a 167 centis pufajkás Horn volt köztük, képzeljük el a többit.)

Az ember persze változhat, és senki sem lehet felelős a felmenői tetteiért. Dobrev Klára azonban eddigi tevékenységével pontosan azt folytatja és teljesíti be, amiben rokonai, ismerősei és üzletfelei olyan kiválóan szorgoskodtak: idegen érdekek szolgálatában harcol a magyar szuverenitás ellen. Nem egy kimondott Rozgonyi Cicelle.

Végül egy kis történelmi lecke arról, hogy mit várhatnak azok, akik bizalmukat mégis Gyurcsánynéba helyeznék: Apró Antal beszédet mondott 1956. október 6-án a koholt vádak alapján kivégzett Rajk László és társai újratemetésén. A filmhíradó felvételének tanúsága szerint imígyen szólott: „Az igazságtalanság, amely rajtuk esett, országunkat, egész dolgozó népünket is sújtotta. A párt el van szánva arra, hogy végérvényesen leszámol a múlt hibáival, és biztosítja, hogy soha többé ne legyen ilyen tragédia.” Soha többé! És két év múlva Nagy Imréék nyakára hurkolja a kötelet.

Köszönjük, Tóni bácsi, az üzenetet és a tanulságot. Levontuk. Soha többé bolsevikokat és utódaikat. Soha többé magyarellenes, idegen érdekeket kiszolgáló politikusokat. Soha többé Kádár Apró Dögeit. Soha többé Gyurcsányt, Dobrevet, MSZP-t, DK-t, SZDSZ-t vagy Momentumot. SOHA TÖBBÉ!

 

Ungváry Zsolt

 

Kiemelt képünkön Gyurcsány Ferenc, a párt elnöke, volt miniszterelnök és felesége, Dobrev Klára, a DK európai parlamenti képviselője látható a Demokratikus Koalíció X. tisztújító kongresszusán a Budapest Kongresszusi Központban 2020. március 1-jén. MTI/Máthé Zoltán

Iratkozzon fel hírlevelünkre