Biden leendő sajtótitkára szerint nyugatról áramlik a gáz Oroszországba

Az oroszok az Obama-érából már jól ismerik Jen Psakit, Joe Biden új sajtótitkárát. 2014 tájékán volt néhány külügyi megnyilvánulása, amin az oroszok előbb megdöbbentek, aztán idővel talán mulatságosnak is tartottak. Ilyen volt például az is, amikor az egykori külügyi szóvivő élőben, sajtótájékoztatón arról beszélt, hogy a gáz Nyugat-Európából áramlik Ukrajnán keresztül Oroszországba...

Miután a kinevezés előtt álló amerikai elnök, Joe Biden nemrégiben bejelentette kommunikációs csapatának tagjait, köztük a Barack Obama idején is vezető kommunikációs tisztséget betöltő Jennifer Psakit, a közösségi médiában rövid időn belül felbukkant egy már-már elfeledett fotó – adta hírül a V4NA.

A 2014-es kép nagy port vert fel: Psaki látható rajta John Kerry akkori amerikai és Szergej Lavrov orosz külügyminiszter társaságában.

Jen Psaki – a Fehér Ház leendő sajtótitkára – egy rózsaszínű, „csajos” usankában mosolyog a képen, a hagyományos orosz sapkán vörös csillag és sarló-kalapács látható. A kommunista jelkép Obama egykori kommunikációs vezetőjét – azt megelőzően külügyi szóvivőt – láthatóan nem zavarta, kiverte ugyanakkor a biztosítékot azoknál, akiknek az emlékezetében a vörös csillag, a sarló és a kalapács nemzeti és családi tragédiákat idéz fel.

Az usanka állítólag orosz figyelmesség volt, azt Psaki ajándékba kapta.

Psakit akkoriban számos esetben vádolták azzal, hogy megnyilvánulásaiban rendre tanúbizonyságát adja súlyos tudatlanságának Kelet-Közép-Európa történelmét illetően. De még a kommunista jelképeket egyébként elfogadó oroszok is meglepődtek, amikor kiderült: az amerikai elnök kommunikációs igazgatója nincs tisztában Oroszország, Fehéroroszország és Ukrajna helyzetével, sőt, egy ízben élő sajtótájékoztatón arról beszélt, hogy a földgázt Nyugat-Európából, Ukrajnán keresztül szállítják csővezetéken Oroszország belsejébe. „Mint azt mindannyian tudják” – tette hozzá.

Az oroszok most mintha némi vidám nosztalgiával „várnák vissza” Jennifer Psakit – a médiában elkezdték felidézni az Obama-érában elejtett, Oroszországgal kapcsolatos aranyköpéseit, amelyek azóta mémekké szelídültek. Az amerikai sajtószakember rendhagyó megnyilvánulásainak köszönhetően például rögzült és bizonyos negatív jelentéstartalmat kapott az orosz köznyelvben a „Psaking” (Псакинг) kifejezés. Ami nagyjából annyit tesz: ostobaság, a tények összekeverése, összezavarása.

A The Moscow Times azt írja, hogy az orosz állami televízió kifejezetten készül Psaki visszatérésére. Dmitrij Kiszeljov Kreml-közeli orosz televíziós műsorvezető pedig nemrég emlékeztette a nézőket Psaki fent idézett kínos malőrjére a földgáz áramlásával kapcsolatban, hozzátéve: „ő volt az is, aki flottát küldött Fehéroroszország partjára” (mint ismeretes, az országnak nincs tengerpartja).

Elena Panina, az Állami Duma Nemzetközi Ügyek Bizottságának tagja a RIA Novosti állami hírügynökségnek nyilatkozva egyenesen riasztónak nevezte Psaki újbóli pozícióba helyezését.

Ezúttal azonban a Jennifer Psaki elleni „támadások” nemcsak az orosz trolloktól és újságíróktól érkeznek, hanem politikai ellenfelektől is. Donald Trump hivatalban lévő amerikai elnök kampányszóvivője, Matt Wolking is tweetelte az emblematikus rózsaszín usankás fotót, így kommentálva azt: „Íme Jen Psaki, aki rózsaszín, sarló-kalapácsos sapkában ölelkezik Oroszország külügyminiszterével és Oroszország külügyi sajtószóvivőjével.”

Psaki kevésbé lelkes a friss reakciókat illetően. Egy december 2-ai tweetjében azt írta: aki részt vesz az őt támadó hírek terjesztésében, az nem más, mint a propagandagépezet bábja.

Forrás: V4NA Hírügynökség

 

Joe Bidennel kapcsolatos írásainkat itt olvashatják el.

 

Mit várhat a világ és Magyarország Joe Bidentől?

Tizenegy millió illegális bevándorló lesz legális az USA-ban

A feministák örülnek Bidennek, és már gyűjtik az igényeiket

Biden már az első héten kötelezővé tenné mindenki számára az abortuszok anyagi támogatását

Kiemelt képünk forrása a Twitter