Irakba utazik márciusban Ferenc pápa

Ferenc pápa március 5. és 8. között Irakban tesz látogatást, ahol Bagdad mellett a keresztény közösség lakta Erbil és Moszul városát is felkeresi - jelentette be a szentszéki szóvivő hétfőn.

Ferenc pápa az Iraki Köztársaság és a helyi katolikus egyház meghívására utazik Irakba.

A Vatikántól közölt előzetes program szerint az egyházfő látogatásának főbb állomása Bagdad, valamint az ókori Ur térsége, a Ninivei-fennsíkon található Erbil, Moszul, valamint Qaraqosh (Bakhida) városának felkeresésével. Ferenc pápa így az országban élő muzulmán, valamint az egyik legjelentősebb közel-keleti keresztény közösséggel is találkozik. Az ókori Ur város térsége a Biblia szerint Ábrahám pátriárka szülőhelye volt.

A szentszéki szóvivő hangsúlyozta, hogy az út végleges programját a koronavírus-járvány miatti egészségügyi vészhelyzet szerint alakítják.

Ferenc pápát 2019 júniusában Barhám Száleh iraki elnök hívta meg a “civilizáció egyik bölcsőjének, Ábrahám pátriárka születési helyének” meglátogatására. A pápa idén január 25-én fogadta az iraki elnököt a Vatikánban, és az eredeti tervek szerint 2020-ban látogatott volna Irakba.

Ferenc pápa iraki látogatásának bejelentését a remény jelének nevezte a “sokat szenvedett közel-keleti keresztény közösség” számára Luis Raphael Sako bíboros, iraki káld katolikus pátriárka. “Ha a pápa eljön hozzánk, akkor a remény és a segítség üzenetét hozza el a keleti keresztényeknek, akik oly rég óta bizonytalanságban, félelemben élnek” – jelentette ki Sako bíboros.

A Segítség a Szenvedő Egyháznak (Acs) elnevezésű pápai alapítvány adatai szerint az Iszlám Államra (IÁ) 2017-ben mért vereség után a Ninivei-fennsík térségéből majdnem 20 ezer keresztény családot üldöztek el, miután 15 ezer lakóépületet leromboltak. Idén nyárra valamivel több mint 8 ezer otthont sikerült újraépíteni.

Erbil városában magyar főkonzulátus működik, valamint a keresztény negyed Ankawában magyar állami és egyházi támogatással iskola épül az iraki és szíriai menekült, középiskolás diákok taníttatására.

Az iraki keresztényekkel kapcsolatos írásainkat itt olvashatják el.

MTI

Kapcsolódó, olvasásra ajánlott írásaink:

Az etnikai viszályok áldozatai vagyunk – iraki keresztény parlamenti képviselő a Vasárnapnak

Növekszik a félelem az észak-iraki keresztények körében

Muszlimok és keresztények közösen építik újjá az Iszlám Állam által lerombolt imahelyeket

Kiemelt képünk forrása az americamagazine.org

Iratkozzon fel hírlevelünkre