Növekszik a félelem az észak-iraki keresztények körében

Az elmúlt hetekben újból kiéleződött Észak-Irakban a török-kurd konfliktus, aminek eredményeként a határ menti keresztény falvak az egymással háborúzó felek csataterévé váltak. A káld egyházvezető szerint egyre jobban növekszik a félelem a lakosság körében, a megoldás csak párbeszéd útján lehetséges.

A legutóbbi támadás után, mely a keresztények által lakott Észak-Irakot sújtotta, növekszik a félelem és az aggodalom az évek óta szenvedő lakosság körében. A káld pátriárka megosztotta kétségeit és reményeit a Vatikáni Rádióval.

A török légitámadás Zakho város környékét érintette leginkább, ahol kétszázezren élnek, nagyobbrészt kurdok és káld keresztények. Itt született a káld bíboros, Louis Raphael Sako is.

Az ország 17 éve él megosztottságban. Nagyon sok a negatívum.

Törökország úgy tartja, hogy a kurd milicisták bázisai a kurdisztáni hegyekben rejtőznek, ahonnan rendszeresen betörnek török területre. Ez nem új jelenség. Viszont Törökország most nem tájékoztatta előre az iraki hatóságokat – nyilatkozta a káld pátriárka.

A légicsapások következtében tíz civil vesztette életét. Egyelőre nem tudni, hogy az áldozatok között volt-e keresztény.

Ami számít: iraki állampolgárok haltak meg. Egy keresztény káld temetőt is bombatámadás ért – nyilatkozta az iraki bíboros.

A pátriárka szerint az iraki kormány megfelelő intézkedéseket hozott, aminek eredményeképp nagyobb lett a biztonság. Igyekeznek megoldani a gazdasági kérdéseket is, de csodára van szükség.

Az etnikai viszályok áldozatai vagyunk – iraki keresztény parlamenti képviselő a Vasárnapnak

A lakosság sokszor megtapasztalta a szenvedés különböző formáit, menekülnie is kellett. Sokszor előfordult ez, nemcsak a magát Iszlám Államnak nevező terrorszervezet idejéhez köthetően. Észak-Irakban évek óta nincs tartós stabilitás, az emberek aggódnak. Most a légitámadások által sújtott falvakból kitelepítették a lakosságot.

A problémák évek óta húzódnak, megoldani azonban csak komoly párbeszéddel lehetséges, nem pedig katonai úton – tette hozzá Sako bíboros.

 

Forrás: Vatikáni Rádió

Kiemelt képünk forrása az Asianews.it.

Iratkozzon fel hírlevelünkre