Bejelentette lemondását a román miniszterelnök

Bejelentette lemondását hétfőn Ludovic Orban román miniszterelnök, miután az általa vezetett jobbközép Nemzeti Liberális Párt (PNL) elvesztette a választásokat az ellenzéki Szociáldemokrata Párttal (PSD) szemben.

Nem sokkal a bejelentés után Klaus Iohannis elnök felmentette Ludovic Orbant a kormányfői tisztségből, és Nicolae Ciuca védelmi minisztert nevezte ki ügyvivő miniszterelnökké. Orban azt mondta: nem ragaszkodik semmilyen tisztséghez, lemondásával utat akar nyitni egy jobbközép kormánykoalíció megalakítása előtt. Kifejtette:

az a célja, hogy egy PSD nélküli kormánytöbbség alakuljon, amely egyértelműen támogatja Románia euroatlanti elkötelezettségét, és képes felhasználni minden, Románia rendelkezésére álló eszközt a polgárok életminőségének javítása érdekében.

Kifejezte meggyőződését, hogy a koalíciós kormány vezetőjét is a PNL adja majd. A tavaly óta kisebbségben kormányzó PNL, amelyet a közvélemény-kutatások egész évben a parlamenti választások biztos győztesének jósoltak, vasárnap a voksok mintegy 25 százalékát szerezte meg, a választásokat pedig a PSD nyerte meg 30 százalékot megközelítő eredménnyel.

Tavaly, amikor a PNL jelöltjeként második mandátumért induló Klaus Iohannis államfőt kétharmados többséggel választották újra tisztségébe, a PNL-nek még 45 százalék feletti győzelmet jósoltak a közvélemény-kutatások. A Ludovic Orban PNL-elnök vezette kisebbségi kormány és Klaus Iohannis államfő azonban hiába próbálta előrehozott választásokkal parlamenti mandátumokra váltani a PNL történelmi népszerűségét, a baloldali parlamenti többség megakadályozta a a törvényhozás feloszlatását, és a koronavírus-járvány idején nagyrészt válságkezelésre korlátozódó egyéves kormányzás népszerűtlen intézkedései során elolvadt a PNL előnye, miközben a PSD ellenzékben megerősödött. Klaus Iohannis hétfőn úgy értékelte:

egy jobbközép kormánykoalíció megalakulása körvonalazódik, miután a PNL és az időközben a liberális PLUS-szal összeolvadt Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) növelte támogatottságát a legutóbbi parlamenti választások óta,

miközben a PSD drámaian meggyengült. Iohannis nem említette a voksok mintegy 6 százalékát összesítő Romániai Magyar Demokrata Szövetséget (RMDSZ), amely Dacian Ciolos, a PLUS elnöke szerint megkerülhetetlen tényező egy kormánytöbbség kialakításánál. Az államfő várhatóan a választások hivatalos végeredményének közzététele után hívja kormányalakítási egyeztetésre a parlamenti pártokat.

A vasárnapi választásokon nyertes román Szociáldemokrata Párt (PSD) elnöke megbocsáthatatlan felelőtlenségnek tartja Ludovic Orban jobboldali miniszterelnök lemondását. Marcel Ciolacu PSD-elnök a Digi24 hírtelevíziónak nyilatkozva kijelentette, most is úgy gondolja, ahogy a választások estéjén mondta:

Ludovic Orbannak mennie kell a kormánypalotából, de nem most, hanem akkor, amikor átadja a kormányzást a választások után hivatalba lépő miniszterelnöknek.

A baloldali politikus azért tartotta felelőtlenségnek Ludovic Orban lemondását, mert ezután ügyvivő kormánya lesz Romániának, amely nem hozhat sürgősségi kormányrendeleteket, márpedig a koronavírus-járvány olyan helyzeteket idézhet elő, amelyekben szükség van ilyenek meghozatalára. Kijelentette: pártja Alexandru Rafila virológus orvost javasolja a miniszterelnöki tisztségre, aki az Egészségügyi Világszervezetben (WHO) képviseli Romániát. Rafila szakértőként rendkívül sokat szerepelt a romániai televíziókban a járvány megjelenése óta, és a PSD jelöltlistáját erősítette a parlamenti választásokon.

Dacian Ciolos, a Romániában jobboldalinak tekintett USR-PLUS társelnöke a hírtelevíziónak úgy értékelte, hogy a Nemzeti Liberális Párt (PNL) kormányát vezető Ludovic Orban lemondása megnyitja az utat afelé, hogy Klaus Iohannis államfő a pártokkal folytatandó egyeztetések után ne Orbant, hanem egy más miniszterelnök-jelöltet nevezzen meg, aki jobboldali kormányt alakít. Emlékeztetett rá, hogy

pártja őt jelölte a miniszterelnöki tisztségre, és ha az elnök az ő személyét jelöli meg, vállalja a kormányalakítás feladatát.

Ciolos azt tartotta fontosnak, hogy Romániának olyan miniszterelnöke legyen, aki kész reformokat bevezetni az ország modernizálása érdekében. Megjegyezte: a kormányprogramban benne kell lenniük azoknak a vállalásoknak, amelyeket az USR-PLUS a választási kampányban tett. A politikus azt is megjegyezte: fontosabb az, hogy jól induljon el a jobboldali kormányzás, minthogy gyorsan alakuljon meg az új kormány.

Kelemen Hunor, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) elnöke a normalitás jelének tekintette Ludovic Orban miniszterelnök lemondását. A politikus az Aleph News televíziónak adott nyilatkozatában azzal magyarázta a miniszterelnök gesztusát, hogy a PNL gyengébb eredményt ért el, mint ami várható volt. A magyar politikus elmondta:

az RMDSZ részt vesz a parlamenti többség kialakításáról szóló tárgyalásokon, ha meghívják.

Hozzátette: a PNL-nek és az USR-PLUS-nak együtt sincs meg az ötven százaléka, és nagyot hibáznának, ha kisebbségi kormányzást vállalnának. Kelemen Hunor a műsorvezető kérdésére kijelentette: a választások óta sem Ludovic Orban PNL-elnökkel, sem Dan Barnával az USR-PLUS társelnökével nem beszélt, de elismerte, hogy rövid telefonbeszélgetése volt Klaus Iohannis államfővel. Kérdésre válaszolva kijelentette: nem felejtette el, hogy

az elnök áprilisban a magyar nyelvet is gúnyolva avatkozott be a PNL és a PSD csatájába, de hozzátette: a politikában a közösség érdekeinek a képviseletére vállalkozott, nem pedig az érzelmei képviseletére.

Kelemen Hunor biztosra vette, hogy a PSD-nek nem lesz partnere ahhoz, hogy többséget alakítson ki a parlamentben, és Klaus Iohannis jobboldali politikust bíz meg kormányalakítással. A vasárnap tartott romániai parlamenti választásokon a hétfőn este közölt hivatalos részeredmények szerint a PSD 30,16, a PNL 25,62, az USP-PLUS 15,21, a Románok Egyesüléséért Szövetség (AUR) 8,69, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) pedig 6,21 százalékos eredményt ért el. A többi párt nem lépte át az ötszázalékos parlamenti küszöböt. A számok a szenátusi jelöltlistákra leadott szavazatok arányát tükrözik 95,25 százalékos feldolgozottságnál. A részleges eredmények ismeretében Ludovic Orban miniszterelnök hétfőn este bejelentette lemondását.

MTI

„A román közbeszéd sokkal magyarellenesebb lesz az új szélsőjobboldali párt miatt”

(Kiemelt képünkön: Ludovic Orban román miniszterelnök távozik a bukaresti parlamentből 2020. február 24-én, miután a román alkotmánybíróság az ellenzéki Szociáldemokrata Pártnak (PSD) adott igazat a miniszterelnök-jelöléssel kapcsolatos jogvitában. Fotó: MTI/EPA/Robert Ghement)

Iratkozzon fel hírlevelünkre!