Ursula von der Leyennek írt levelet a magyar, a lengyel, a bolgár, a szlovák és a román miniszterelnök az ukrán gabona ügyében

Közös levelet írt Ursula von der Leyennek, az Európai Bizottság (EB) elnökének a magyar, a lengyel, a bolgár, a szlovák és a román miniszterelnök; a varsói kormányfői hivatal honlapján pénteken közzétett dokumentumban Brüsszel intézkedéseit kérik az Európába beáramló ukrán gabona ügyében.

A Rumen Radev bolgár, Mateusz Morawiecki lengyel, Orbán Viktor magyar, Nicolae Ciuca román és Eduard Heger szlovák miniszterelnök által jegyzett levélben újabb – a tervezett rendhagyó intézkedéseken túlmenő – uniós pénzügyi eszközök mozgósítását kérik a veszteséget szenvedett mezőgazdasági termelők támogatására. A miniszterelnökök az országaikban raktározott ukrán gabonatöbblet humanitárius célokra szánt felvásárlását kérik, hogy az ne az Európai Unió (EU) belső piacára, hanem az afrikai és közel-keleti rászorulókhoz jusson el. Javasolják automatikus támogatási mechanizmus bevezetését azokban a régiókban és ágazatokban, amelyeket a leginkább érint az Ukrajnából érkező gabonaimport.

A levél aláírói vámok és kvóták bevezetését is szorgalmazzák az Ukrajnából származó behozatalra, amennyiben más intézkedések révén nem lehetne kiküszöbölni a gazdáknak károkat okozó piaci zavarokat. A levél kapcsán Morawiecki a Facebook közösségi honlapján megírta: az EU-n belüli közös érdekekért folytatott küzdelemhez következetességre, koordinációra és jóakaratra van szükség. Hozzátette: lehetnek köztük különbségek, de a belső – nemzeti és uniós szintű – agrárpiac védelmének kérdésében Lengyelország, Szlovákia, Románia, Bulgária, Magyarország és Románia összefogott. Ukrajnát támogatni kell, de ezt bölcsen kell tenni, és előtérbe kell helyezni a nemzeti érdeket – húzta alá Morawiecki.

(MTI)

A címlapképen Ursula von der Leyen. MTI/EPA/Patrick Seeger

Iratkozzon fel hírlevelünkre