Nicolae Ciuca kezdeményezi, hogy Románia is május 8-án ünnepelje a náci Németország kapitulációjának évfordulóját

A román miniszterelnök kezdeményezi, hogy a többi NATO-tagállamhoz hasonlóan Románia is hivatalosan május 8-án ünnepelje a náci Németország kapitulációjának évfordulóját – közölte az Agerpres hírügynökség, a bukaresti kormány közleményét ismertetve.

„A náci Németország 1945. május 8-i kapitulációja egy totalitárius, gyilkos és szélsőséges rezsim bukását hozta el Európa számára. Felidézte, hogy

a Molotov-Ribbentrop-paktum és a jaltai megállapodás a Szovjetunió által ellenőrzött tömbbe kényszerítette Romániát, és csak 45 évnyi kommunista totalitarizmus után, a berlini fal leomlásával kapott új esélyt a román nép a nyugati világhoz való felzárkózásra”

– idézte Nicolae Ciuca évfordulós üzenetét az Agerpres.

Hozzátette: a német kapituláció jelentőségének hangsúlyozása érdekében kezdeményezi, hogy Romániában is hivatalosan május 8-át ünnepeljék meg, ahogy ezt az ország transzatlanti partnerei is teszik. Szerinte ugyanis a győzelem május 9-i megünneplését ürügyként használja fel az Ukrajna ellen indított orosz inváziót támogató propaganda arra, hogy a második világháború lezárását egyetlen szereplő érdemeként állítsa be, figyelmen kívül hagyva olyan döntő fordulatokat, mint a normandiai partraszállás, vagy Párizs, Madrid, Róma, Athén és Németország nagy részének felszabadítása, amely az amerikai, brit és francia szövetséges csapatok, valamint a helyi ellenállók együttes erőfeszítésének eredménye volt.

„Ily módon tisztelettel adózunk mindazoknak a románoknak, akik azért harcoltak, hogy az ország és Kelet-Európa felszabaduljon a náci elnyomás alól”

– zárta május 8-i üzenetét a román miniszterelnök.

(MTI)

A címlapképen Nicolae Ciuca román miniszterelnök, a román Nemzeti Liberális Párt (PNL) újonnan megválasztott elnöke beszédet mond a párt rendkívüli kongresszusán Bukarestben 2022. április 10-én. Forrás: MTI/EPA/Robert Ghement

Iratkozzon fel hírlevelünkre