Karácsonykor egy kabát a legszebb ajándék sok szír gyereknek

A háború sújtotta országban a családok többségének nem telik fűtőanyagra. A szír gyerekek többsége alultáplált, és nem kap megfelelő egészségügyi ellátást. A téli időben egy meleg kabát akár életeket is menthet.

Az elszánt, sőt rettenthetetlen Annie Demerijan nővér újabb karitatív misszióba fogott Szíriában. Az Aid to Church in Need (ACN) szervezet támogatásával, helyi szabókkal karöltve több ezer kabátot készíttetett a háborútól sokat szenvedő Aleppo városában.

A villamos energia és a fűtőanyag hiánya kritikus helyzetet teremthet: hamarosan beköszönt a tél, ami sok szíriai városban havazást és egészen zord időjárást, fagyos hőmérsékletet hoz magával.  Épp ezért Annie nővér előrelátóan már hónapokkal ezelőtt beszerezte a kabátok elkészítéséhez szükséges szöveteket.

A karitatív misszó amellett, hogy 25 ezer gyermeknek ad majd megfelelő ruházatot, harminc varrodát is ellátott munkával. A világjárványon túl a gazdasági szankciók is fojtogatják lakosságot. A nyugat által elrendelt embargó legfőképp a civil lakosságot sújtja, és nagy terhet jelent a háborúból épp kilábaló ország egész gazdaságára. Ezért aztán mindig nagy segítséget jelent a helyieknek, ha munkalehetőséghez juttatják őket.

Annie nővéré s a kétgyerekes Laura asszony Forrás: ACN

Annie nővér és a kétgyerekes Laura asszony. Forrás: ACN

Laurának két gyermeke van – a kis Szandra, aki két és fél évesen alig haladja meg a hat és fél kilogrammot, illetve bátyja, a négyéves Majd, aki autistaként született. A szír anyuka férje a háború alatt agydaganatban meghalt. Az özvegy Laura alig tud annyit keresni, hogy etetni tudja gyerekeit. A munkalehetőség értelemszerűen nagy segítséget jelent számára.

Készülnek a kabátok az aleppoi varrodákban. Forrás: ACN

Készülnek a kabátok az aleppói varrodákban. Forrás: ACN

A téli ruhákat a hátrányos helyzetű gyerekek között fogják kiosztani Damaszkusz, Aleppo, Homsz, Kamishli, Haszaka, Al-Swejda és Houran tartományokban. Idén ez lehet a legszebb karácsonyi ajándék, amit egy gyerek kaphat Szíriában.

– Együtt, összefogva sikerül mosolyt csalnunk a gyerekek arcára – nyilatkozta Annie nővér.

Annie Demerijan már többször bizonyította elszántságát a szír emberek megsegítése terén. A háború alatt egy napra sem hagyta el Szíriát. Az iszlamisták 2012-től 2016-ig ostromzár alatt tartották a várost – Annie nővér társaival együtt ez idő alatt is szolgálta az embereket. Iskolájuk a mesterlövészek támadásainak ellenére is szorgalmasan oktatta a diákokat. A bombázások közepette ápolták a betegeket és nyújtottak lelki vigaszt a gyászoló családoknak.

A szíriai keresztények helyzetéről bővebben itt olvashatnak.

Forrás: acninternational.org, shrouro.com

 

Kapcsolódó, olvasásra ajánlott írásaink:

Mindannyian Ábrahám Istenét imádjuk, csak a szent szövegeink különböznek – Szíria főmuftija a Vasárnapnak

Köszönetet mondanak a magyaroknak a háború sújtotta Szíriából

Trappista nővérek szerint Szíriában hiányzik a holnap reménye

Kiemelt képünk forrása: unicef.org/ar

Iratkozzon fel hírlevelünkre