FRISSÍTVE – A vértanúságot jelképező színnel világították meg az Erzsébet hidat

Vörös fénnyel festettek meg szerdán, sötétedés után több budapesti épületet, hogy felhívják a figyelmet az üldözött, illetve vértanúságot szenvedett keresztényekre - közölte az üldözött keresztények megsegítéséért és a Hungary Helps Program megvalósításáért felelős államtitkár az MTI-vel.

Azbej Tristan elmondta: a Red Wednesday elnevezésű programot az Aid to the Church in Need nevű nemzetközi katolikus segélyszervezet indította el 2015-ben. Célja, hogy a vértanúságot jelképező vörös színnel felhívják az emberek figyelmét „korunk egyik legjelentősebb emberjogi válságára, a keresztényüldözésre, amely naponta tucatnyi ártatlan ember életét követeli”.

A kezdeményezéshez azóta több, többnyire európai ország csatlakozott. Az egyik leglátványosabb fényfestés a római Colosseumé, amely összeköti az ókori keresztényüldözést a jelenkorival – tette hozzá.

Vörös színűre akarták festeni az Erzsébet hidat és a Szent Gellért-szobrot is, de korábbi információk szerint néhány órával a megemlékezés előtt kapta a hírt az államtitkárság, hogy a Fővárosi Önkormányzat ezt „el akarta lehetetleníteni”. A fotó szerint a díszkivilágítást azonban mégis sikerült megvalósítani.

A vörös színnel megvilágított Erzsébet híd és Belvárosi Nagyboldogasszony-templom 2020. november 25-én. A Red Wednesday (vörös szerda) kezdeményezéshez csatlakozva ezen a napon vörös fénnyel festettek meg több budapesti épületet, hogy felhívják a figyelmet az üldözött, illetve vértanúságot szenvedett keresztényekre. MTI/Bruzák Noémi

Ismertette: Magyarország 2019-ben csatlakozott a megemlékezéssorozathoz. Idén az ökumenikus gondolat szellemében négy magyarországi keresztény felekezet budapesti templomát festették meg vörös fénnyel. A vértanúság színére változott a Belvárosi Nagyboldogasszony Főplébánia-templom, a Szilágyi Dezső téri református templom, a Budavári evangélikus templom és a Petőfi téri ortodox templom.

Vörös színnel világítanak ki több budapesti épületet

Az államtitkár kitért arra is: a kormány a Hungary Helps Programon keresztül a figyelemfelhíváson kívül humanitárius programmal is támogatja az üldözött keresztényeket, az elmúlt három és fél évben százezer keresztény és más, vallása miatt üldözött ember szülőföldön maradását tették lehetővé.

 

(MTI)

Kiemelt képünkön Azbej Tristan, az üldözött keresztények megsegítéséért és a Hungary Helps Program megvalósításáért felelős államtitkár köszöntőt mond a keresztényüldözésről szóló második nemzetközi konferencia megnyitóján a budapesti Corinthia Hotelben 2019. november 26-án. MTI/Szigetváry Zsolt

Iratkozzon fel hírlevelünkre