Nyíltan Biden mellett kampányolt a Facebook és a Twitter

Az amerikai szenátus igazságügyi bizottsága kihallgatta Mark Zuckerberget és Jack Dorseyet, a Twitter vezérigazgatóját.

Habár jelenleg is rengeteg csalásra utaló eseményt vizsgálnak az amerikai elnökválasztással kapcsolatban, Donald Trump egyes posztjait mégis olyan figyelmeztetésekkel látta el a közösségi oldal, amiben azt írják, hogy a postai úton történő szavazás megbízható és nagyon ritka a választási csalás. A Facebook vezetőjét kedden hallgatta meg az amerikai szenátus igazságügyi bizottsága. A testület előtt a Twitter vezetője, Jack Dorsey elismerte, hogy letiltottak egyes, Joe Bidenre illetve fiára vonatkozó híreket - adta hírül az V4NA hírügynökség.

A napokban meghallgatáson kellett részt vennie Mark Zuckerbergnek, a Facebook alapítójának és Jack Dorsey-nak a Twitter vezérigazgatójának is. A Szenátus igazságügyi bizottsága előtt az általuk alkalmazott cenzúráról kellett beszámolniuk, például az elnökválasztással kapcsolatban.

A Twitter vezérigazgatója elismerte, hogy helytelen volt, amikor letiltották a New York Post cikkéhez vezető linket, ami Joe Biden fiáról szólt. A közösségi felület nem engedte meg a felhasználóknak még azt sem, hogy elküldjék egymásnak a linket. Arra hivatkoztak, hogy a cikkre mutató link ártalmas.

Zuckerberg pedig arról beszélt a meghallgatáson, hogy a Facebook nagyon komolyan vette a felelősségét arra vonatkozóan, hogy megőrizze a választás integritását. Arra is igyekeztek figyelni, hogy ne jelenjen meg a közösségi hálón hamis információ a választásról és figyelmeztetést tettek ki több millió posztnál.

Nyíltan politizál a Facebook?

Nagyon úgy tűnik, hogy beleszól a politikába a legnagyobb közösségi oldal. Az alább látható képernyőfelvételen ugyanis az látszik, hogy Donald Trump Facebook-posztját – ami arról szól, hogy a demokraták többek között úgy csalhattak az elnökválasztáson, hogy halott emberek nevében is érkeztek levélszavazatok – egy figyelmeztető jelzéssel látta el az oldal.

Ebben azt írja a Facebook, hogy a postai úton történő szavazás és a személyes szavazás már régóta megbízható mód, illetve arra is figyelmeztetnek, hogy rendkívül ritka a választási csalás.

Egy másik bejegyzésnél Trump arról írt, hogy Michiganben egyelőre nem igazolják a választási eredményeket. Ez alatt azt írta a Facebook, hogy az idei amerikai elnökválasztás előrevetített nyertese Joe Biden.

 

A választási csaláshoz is asszisztálhatott a legnagyobb közösségi oldal

Ugyanakkor annak fényében, hogy több csalásra utaló esetet is vizsgálnak, a Facebook kijelentései meglehetősen érdekesek. A visszásságok miatt Donald Trump ügyvédi csapata pereket indított több államban is, hogy megtámadják az eredményeket.

Több esetben ugyanis például halott emberek nevében szavazhattak, volt, ahol a számlálóhelyiség ablakait eltakarták, és problémát okozott a Dominion szoftver is.

A gyanú szerint a szavazatszámláló szoftver átírányította Bidenre a Trumpra leadott szavazatokat. Sidney Powell ügyvéd szerint a szoftvert eleve a választások elcsalására tervezték.

A Twitter is cenzúrázta az amerikai elnök posztjait

Ugyanakkor nem csak a Facebookon találunk a fentiekhez hasonló, kirívó példákat. Emlékezetes például, hogy a választás során a Twitter cenzúrázta Trump egyes posztjait.

Azokat először nem lehetett látni, csak ha a felhasználó rákattintott arra, hogy mutassa meg az oldal a bejegyzéseket. A techcég állítása szerint arra próbáltak figyelmeztetni ezzel, hogy hamis információ lehet a bejegyzésekben a választásról és a csalásokról.

A szavazásról szóló posztoknál egyébként továbbra is figyelmeztet a Twitter az elnök oldalán.

 

Forrás: V4NA

Kapcsolódó, olvasásra ajánlott írásaink:

A közösségi média beleavatkozott az amerikai elnökválasztásba

Bogár László: Trumpot a háttérhatalmak likvidálták

 

Kiemelt kép: 2020. november 4-én a Delaware állambeli Wilmingtonban készített kép Joe Bidenről, az amerikai Demokrata Párt elnökjelöltjéről, volt alelnökről egy nappal az amerikai elnök-, valamint képviselőházi és részleges szenátusi választások után. Fotó: MTI/AP/Paul Sancya

 

Iratkozzon fel hírlevelünkre!