Amerikai keresztények kérik: kezeljék a templomokat is úgy, mint az üzleteket!

Néhány amerikai államban a koronavírus terjedését lassítani hivatott korlátozásoknak a templomok fokozottan ki vannak téve. A kérdés jogos: amíg az éttermek és plázák is nyitva vannak, a templomokat miért kellett bezáratni?

Megjelent a Becket Fund éves jelentése az általános amerikai vallásszabadságról. A november 17-én kiadott eredményekből kitűnik, hogy a szétküldött kérdőíveket megválaszolók nagy része nem ért egyet a jelenlegi járványügyi korlátozások mikéntjével. 

Az imaházakat – templomokat, zsinagógákat, mecseteket – bezárták, és külön bírálat alá esnek, mint az egyéb közösségi terek, például az éttermek és a plázák.

A tanulmány rávilágított arra is, hogy egy igen viharos éven vagyunk túl, amit elsősorban a világjárvány, a George Floyd halála után kialakuló tüntetéshullám és az elnökválasztási kampány számlájára írhatunk. 

Az amerikaiak szerint azonban a hit kulcsfontosságú szerepet tölt be a stabilitás megteremtésében, valamint szeretnék, ha a megválasztott politikusaik nagyobb erőfeszítéseket tennének a vallásszabadság védelmében

– ez pedig rá is vezet a templombezárásokat érintő problémára.

Luke Goodrich, a tanulmány társszerzője elmondta: „Mindannyiunk javára válna, ha vezetőink és a kormánytagok jobban tisztelnék a vallásszabadságot mint alkotmányos alapértéket.”

A kortárs amerikai BLM- és egyéb mozgalmakra reagálva kiderült: öt válaszadóból átlagosan több mint négy álláspontja szerint a vallásos szervezeteknek feladata, hogy elősegítse a rasszizmus visszaszorítását, bár kevesebb mint a felük gondolta azt, hogy közösségük eleget tesz ennek érdekében.

 

Még többet szeretne tudni az amerikai helyzetről? Ide kattintva tovább olvashat a témában.

 

Kiemelt képünk forrása: Pixabay

Iratkozzon fel hírlevelünkre