Nem válhatunk a hitpusztító szellemi abortusz szolgálóivá

Szent II. János Pál már magzati életében Isten igazságáért folytatott küzdelmet.

Karol Wojtyla, a későbbi Szent II. János Pál, száz évvel ezelőtt, 1920. május 18-án született Krakkóban. Ugyanebben az évben a bolsevik Oroszország – elsőként a világon – törvényileg is lehetővé tette a születendő gyermekek meggyilkolását, Lenin parancsára. Párhuzamok és kontrasztok az élet védelme körül a nagy pápa életén keresztül.

A várandós édesanya, Emilia Wojtyla azt a tanácsot kapta nőgyógyász orvosától, hogy vetesse el születendő gyermekét. Az asszony keresztény hitére támaszkodott, és nem engedett az orvosi nyomásnak; vállalta a veszélyesnek ígérkező szülést, annak ellenére, hogy azt jósolták neki: elérkezhet a pillanat, amikor majd a saját és a gyermeke élete között kell választania.

A Wojtyla-szülők mindenképpen a születendő életet szerették volna védelmezni, ezért egy krakkói zsidó orvosra bízták magukat, aki azzal együtt, hogy szintén rendkívül nehéz szülésre számított, nem javasolta az abortuszt – viszont az ágynyugalmat, a tápanyagban gazdag, gyakori étkezést annál inkább.

Abortuszt javasolt az orvos, de II. János Pál pápa édesanyja az életet választotta

A kisbaba, Karol, egészségesen jött a világra. Mondhatjuk, hogy születése a lengyel kommunizmus istentelenségével szembeni első tette volt, amely édesanyja hite által valósulhatott meg. Onnantól kezdve Karol Wojtyla rendkívüli erővel és érzékenységgel fordult szembe a totalitarizmus minden formájával.

Miután pápává választották, következetesen kiállt a születendő gyermekek védelmében, és töretlen küzdelmet vívott a kommunizmussal szemben, a keleti blokk felszabadítása érdekében. Határozott tisztaságához soha nem fért kétség.

Törekvései nem voltak a pártállamot szolgálók ínyére, ezért jobbnak látták őt rövid úton likvidálni. A csaknem negyven évvel ezelőtti merénylet azonban – az isteni kegyelemnek köszönhetően – nem sikerült.

Hogyhogy nem halt meg? Én pontosan céloztam! – mondta a merénylő II. János Pál pápának

Érthető, hogy a lengyelországi életvédőket támadó abortuszpártiak célpontja Szent II. János Pál pápa szobra, amelyet előszeretettel gúnyolnak és öntenek le festékkel. Ha pedig ezzel nem érik el kívánt céljukat, hát központilag szervezett lejárató kampányt indítanak el a személye ellen – mindezt alávaló gyávasággal, azt követelve, hogy az „elhamarkodott szentté avatást” vonja vissza az egyház…

Természetesen a pálya széléről bekiabálók ügyesen kitervelt kommunikációs stratégia mentén dobták le a Szentatya elleni bombát – a pápaság egyik kiemelkedő, de még időben közeli pontját (is) degradálva ezzel, rombolva az egyház még meglévő, Istenben gyökerező tekintélyét és szentségét is.

A próbálkozás azonban, a korábbi merénylethez hasonlóan, ezúttal is csak próbálkozás maradt. Kiderült, hogy az a szennyes vád, amellyel II. János Pál pápa szent életének emlékét akarták eltorzítani, hamis, alaptalan, minden igazságot nélkülöző koholmány. Egyet viszont megint elértek az elkövetők. Mindenhez, amely Isten szentségét jelenítheti meg a világban, kétkedéssel, megfelelő óvatossággal és fenntartással közelítünk majd – már aki…

Ismét elhintették a hitetlenség magvát, amely azt a gyilkos elképzelést rejti magában, hogy végső soron az egyház is valamiféle emberi kreálmány csupán, semmi több, Isten és a szent nem létezik, a bűn pedig relatív – de azért humánusak és jók még lehetünk az embertársainkkal…

 

Gável András

 

Kapcsolódó, olvasásra ajánlott írásaink:

Össztűz Szent II. János Pálra

A lengyelek után az ukrajnai püspökök is kiálltak az élet védelme mellett

Kiemelt képünkon: lengyel életellenes tüntetők – Fotó: MTI/EPA-PAP/Radek Pietruszka

Iratkozzon fel hírlevelünkre