Szent II. János Pál pápa szobrát is meggyalázták az abortuszpárti tüntetők

A volt lengyel miniszterelnök-helyettes szerint a trágárság, a templomok és műemlékek rongálása nem a párbeszéd útja.

Festékkel öntötték le, szalagokkal, transzparensekkel és vállfákkal aggatták tele Szent II. János Pál pápa szobrát abortuszpárti tüntetők a lengyelországi Poznanban vasárnap este – adta hírül v4na.com. Az elmúlt napokban több hasonló eset is történt, amikor a volt pápa emlékműveit rongálva provokálták a katolikus egyházat és közösséget.

A lengyel alkotmánybíróság új határozatában szigorított az abortuszra vonatkozó követelményeken, ami országszerte tömeges demonstrációkat váltott ki a baloldali aktivisták körében. A szombati, varsói tüntetés után vasárnap Poznanban is demonstrációt szerveztek, a rendőrség adatai szerint mintegy hétezer, a szervezők szerint húszezer ember vett részt a megmozduláson – adta hírül a v4na.com.

Lengyel sajtóbeszámolók szerint a szervezők arra készültek, hogy megzavarják az esti szentmisét a poznani székesegyházban, ahogy ezt szombaton is tették a fővárosban. A tömeg vulgáris szlogeneket skandálva vonult végig Poznan utcáin a templomig, ahol azonban nem tartottak misét, a székesegyház bejáratát pedig lovas rendőrök védték. A tüntetők ezután a kormánypárt, a PiS székháza elé vonultak, miközben

„az én testem, az én dolgom”, „hagyják békén a méhemet”, „ez háború” és hasonló szlogeneket skandáltak.

De vulgáris kormány- és PiS-ellenes kiáltások is elhangzottak. A felvonulók megrongálták II. János Pál pápa szobrát is. A lengyel származású volt pápát a katolikusok szentként tisztelik, így a szoborrongálás egy újabb provokáció az egyházzal és a katolikus közösséggel szemben.

– A trágárság, a templomok és műemlékek rongálása nem a párbeszéd útja

–  fogalmazott Jadwiga Emilewicz volt miniszterelnök-helyettes közösségi oldalán a szobor meggyalázásával kapcsolatban. Az elmúlt napokban több II. János Pál emlékművet is megrongáltak Lengyelország-szerte. Szombat éjjel egy kisváros parkjában vörös festékkel fújták le a volt pápát ábrázoló szobor kezeit. Az emlékművet hamar megtisztították, a rendőrség nyomoz az ügyben.

Megrongált szobor (Forrás: Dariusz Matecki Twitter-oldala)

Egy Varsótól északra fekvő településen plakátokat ragasztottak fel egy II. János Pált ábrázoló szoborra, Krakkóban pedig a pápa életéről szóló plakátkiállítást firkálták össze.

Plakátokkal ragasztották össze a szent pápa szobrát. (Forrás: Katarzyna Stróżyk Twitter-oldala)

 
– Így küzdenek a szélsőbaloldali milíciák a jogaikért – a tönkretett Szent II. János Pál kiállítás a krakkói Plantach parkban csak egy újabb durva és vulgáris tett az akciójuk során, amit ők spontán sétának neveznek – írta Dariusz Matecki, szcezini képviselő közösségi oldalán a rongálásra reagálva. A politikus hozzátette, a firkálás egyszerű bűncselekmény, és természetesen „morális barbárság”.

A megrongált plakátkiállítás egyik képe. (Forrás: Dariusz Matecki Twitter-oldala)

Templomokat rongáltak és szentmiséket zavartak meg abortuszpárti feministák

Iratkozzon fel hírlevelünkre!