Templomokat rongáltak és szentmiséket zavartak meg abortuszpárti feministák

Agresszív tüntetéseket szerveztek Varsóban a hétvégén. A tüntetők több templom homlokzatát is összefirkálták és a rendőrökre is rátámadtak. Párhuzamosan a koronavírus visszaszorítására tett intézkedések ellen is tüntetések bontakoztak ki, de ezeket a rendőrök hamar felszámolták – írta V4NA.com.

A lengyel alkotmánybíróság új határozatában szigorította az abortuszra vonatkozó követelményeket, ami országszerte tömeges demonstrációkat váltott ki a baloldali aktivisták körében. A legnagyobb tüntetés Varsóban bontakozott ki, ahol maga a főpolgármester, Rafal Trzaskowski is utcára vonult az aktivistákkal, annak ellenére, hogy városa az elsők között kapott vörös-zóna minősítést a koronavírus-fertőzöttség miatt – számolt be cikkében a V4Na.com.

Zajlik a tüntetés. (Forrás: @heskillerqueer Twitter-oldala)

A demonstráción körülbelül 2 500, abortuszt támogató személy vett részt. Ezt tetőzve

a Női Sztrájk szervezet feministái a hétvégén több templom homlokzatát is telegraffitizték szlogenjeikkel, melyekkel az élet ellen foglalnak állást. Emellett a tüntetők a vasárnapi miséket is megzavarták

azzal a felkiáltással: „Rontsuk el a kedvüket! Túl korán örülnek!”

A helyi keresztények felháborodása teljesen jogos, hiszen nem értették, miért a misék megzavarása a válasz egy törvényi szabályozás meghozatalára.

Összegrafitizett templomfal. (Fotó: Dariusz Matecki Twitter-oldala)

A lengyel főváros egyébként más tüntetésektől is hangos volt a hétvégén. A koronavírus elleni demonstráció során négy rendőr is megsérült, mire sikerült feloszlatni a járványügyi korlátozások ellen kibontakozó tüntetést.

A hatóságok 278 embert tartóztattak le vandalizmus, hivatalos személy elleni erőszak, állami jelképek megrongálásának és újságírók bántalmazásának vádjával.

A Lengyel Tudományos Akadémia elnöke a hétvégén külön emlékeztette a liberális főváros tüntetőit, ne felejtsék el, hogy egy nagyon súlyos járványidőszak közepén álltak neki tüntetni. Azt kérte, legalább a kötelező védőtávolságot és maszkviselést tartsák be.

Forrás: V4NA.com

Kiemelt képünkön: abortuszpárti tüntetés Varsóban, Fotó: @heskillerqueer Twitter-oldala

Iratkozzon fel hírlevelünkre