Édesanyám méhében te szőtted a testem – életvédelem a keresztény könnyűzenében

Noha nem feltétlenül valláshoz kötődő cselekvésről van szó, amikor a születendő gyermekek életét védjük, sokkal inkább az ember méltóságáról és élethez való jogáról, a kereszténység mégis a Bibliára mint Isten szavára hivatkozva áll az élet oldalán. A hazai keresztény könnyűzene stílusában alkotó művészek olyan darabjai közül válogattunk össze egy csokorra valót, amelyekben megjelenik, hogy Isten a fogantatás pillanatától önálló emberi személyként tekint minden magzatra. Pajor Tamástól, Csiszér Lászlótól, Szabó Balázstól, az Eucharisttól és Sillye Jenőtől mutatunk be egy-egy számot.

„Uram, te megvizsgálsz és ismersz engem, tudod, hogy ülök-e vagy állok. Gondolataimat látod messziről, látsz, ha megyek vagy pihenek. Minden utam világos előtted. A szó még nincs nyelvemen, s lám, az Úr már tud mindent. Elölről és hátulról közrefogsz, s a kezed fölöttem tartod. Csodálatos ezt tudnom, olyan magas, hogy meg sem értem. […] Te alkottad veséimet, anyám méhében te szőtted a testem. Áldalak, amiért csodálatosan megalkottál, és amiért csodálatos minden műved. Lelkem ismered a legmélyéig, létem soha nem volt rejtve előtted. Amikor a homályban keletkeztem, és a föld mélyén elindult életem, szemed már látta tetteimet, s könyvedben mind felírta őket” – vallja a 139-ik zsoltár.

Az idézett zsoltár Szabó Balázs életének meghatározó igehelye, amelyet az „Öröktől ismered” című számában öntött dalba. Az gospel énekes három saját gyereke közül kettő vér szerinti, az egyik pedig örökbefogadott, „szívszerinti” – ahogyan személyesen vall erről az ajándékról.

„A »nagy örökbefogadásnak« mindannyian a részesei vagyunk. Biológiailag nem az Isten népéhez tartozunk, de szellemi értelemben Isten engem is örökbefogadott. Figyelj, Szabó Balázs, te a gyermekem vagy! Mert megváltottalak. Isten az apukámmá lett – a biológiai apám mellett. Az örökséget is nekem adta” – mondta a zenész.

Csiszér László ugyanerre az igehelyre utalva írta meg „Atyám, Istenem” című énekét, amely sokaknak adott megerősítést és felismerést, hogy nincsen egyedül, és valóban Isten gyermekeként élhet: „édesanyám méhében már te szőtted a testem! Úgy alkottad lényem, hogy szerelmedből éljen, s a te szavad – enyém vagy – örökre bennem égjen!” 

„Több száz gyermek életének megmentése valóban példás feladat, amely mellé jó odaállni a saját eszközeinkkel, a művészetünkkel. Így jutottunk el odáig, hogy egy dalt komponáltunk a meg nem született életek megmentéséért” – nyilatkozta egy korábbi interjúban Pajor Tamás.

Az énekes kiáll amellett, hogy „az emberi élet keletkezése az első huszonnégy órában megtörténik. A kromoszómák ekkor alakítják ki azt az egyedi és megismételhetetlen formát, amely senki másra nem jellemző. Ez azt is jelenti, hogy nem létezik a fogantatást követő, későbbi pillanat, amelyhez kötni tudnánk az emberi személyiség keletkezését. Ennek hiányában a méhen belüli magzatok elpusztítása gyilkosság”.

A meg nem született életekről szóló, „Váradi Méri” című számának híre kijutott az USA-ba is. Ron Kenoly, Don Moen, Paul Jackson Junior, valamint öt-hat amerikai híres dicséretvezető csatlakozott a világméretű keresztény könnyűzenei produkcióhoz. A szöveg angol nyelvű verzióját Adam Watts producer készítette, aki egyébiránt számos világsztárnak szerez dalokat.

Az Eucharist együttesben alkotó Gável András és Gável Gellért testvér-szerzőpáros „Mindennap Nálad” című éneke szintén a 139. zsoltár üzenetét erősíti bennünk. „Te szőtted testemet, szemed lélekmélybe lát. Úgy vágytad létemet, mikor éltem létre vált. Anyám elhagyhat és nem véd, apám múltba rejti arcom. Kezed mégis megtart engem, veled járok én az úton” – halljuk a dalban.

A dal szövegírója maga is ellenzi az abortuszt és kiáll a magzati élet védelme mellett. Elmondása szerint csak az édesanyja hitén és döntésén múlott, hogy az orvosok ne oltsák ki az életét még a méhen belüli időszakban. „Anyám hite éppen elegendő erő és szabadság volt számára. Örökre hálás vagyok neki ezért. És, azt hiszem, a feleségem és a hét gyermekem is” – mesélte Gável András.

Sillye Jenő a hazai keresztény könnyűzene elindítója a katolikus egyházban. Gitárral kísért énekeivel már a kommunizmus idején megerősítette a fiatalokat, dalaiban az istendicséret és a magasztalás üzenete mellett töretlenül megjelenik az élet tisztelete és védelme. A család és a zenei tevékenység folyamatosan erősítették benne egymást.

Az öt gyermekének példás vállalásával az élet tiszteletéről és védelméről tett tanúságot. „Minden reggel imádságban köszönjük meg Isten ajándékait, ezek közül soha nem felejtjük ki az öt gyermekünket. A legnagyobb kincset és áldást az életünkben ők jelentik. Kezdetben ugyan sokat küzdöttünk a gyermekáldás területén, minden babánkért meg kellett harcolnunk, egy baptista orvos segítségével azonban ezen a nehézségen is túljutottunk” – osztotta meg a vele készült interjúban Sillye Jenő.

 

Kapcsolódó, olvasásra ajánlott írásunk:

Lásd meg a fényt! – a vak énekes lenyűgöző dala a meg nem született életekért

Iratkozzon fel hírlevelünkre