Tömegesen zárják be a templomokat Indonéziában – és nem a Covid miatt

Az elmúlt három évben több mint 20 templomot és imahelyet zártak be vagy romboltak le Indonéziában – közölte az ország emberi jogi ügynöksége videókonferenciája alapján a persecution.org.

Az indonéz Nemzeti Emberi Jogi Bizottság (Komnas HAM) múlt heti konferenciáján megerősítette: az országban a vallási kisebbségek diszkriminációja továbbra is erősen jelen van. A keresztény templomokat ellenséges muszlimok, vagy a helyi hatóságok záratják be.

A 2017-től 2019-ig begyűjtött adatok azért csupán egy „minimális” számot képviselnek, mert a Komnas HAM-hoz nem érkezik be az összes feljelentés – közölte a szervezet elnöke, Ahmad Taufan Damanik.

Nem csupán keresztény templomokat akadályoztattak működésükben, a helyi szunnita közösségek még a wahabita és ahmadijja muszlimok által épített mecseteket és a hindu imahelyeket is bezáratják. 

A probléma fő forrását többen az indonéz bel- és vallásügyi minisztérium 2006-os rendeletében látják, amely a különböző vallások együttélésére és eltérő gyakorlataira vonatkozólag hozott új szabályokat. Ahmad Taufan Damanik a rendelet felülvizsgálatára szólította fel az indonéz kormányt, mivel a jogi dokumentum olyan kitételeket is tartalmaz, amelyek nem összeegyeztethetőek az indonéz mindennapok realitásával.

Példaként említhető az a megkötés, amely egy vallási építmény létrehozását legalább 60 helyi lakos beleegyezéséhez köti, az adott vallási közösségnek pedig legalább 90 hívővel kell rendelkeznie. Ez egy vallási kisebbség számára ellehetetlenítő tényező.

 

Még többet szeretne tudni az indonéz helyzetről? Ide kattintva tovább olvashat.

 

Kapcsolódó, olvasásra ajánlott írásunk:

Tisztogatás a Fülöp-szigeteken: az elnök határozza meg ezentúl, ki a terrorista

 

Kiemelt képünk forrása: Asia News

 

Iratkozzon fel hírlevelünkre