Tisztogatás a Fülöp-szigeteken: az elnök határozza meg ezentúl, ki a terrorista

Új terrorellenes törvényt hoztak az országban, a helyzetet nem javítja a tény, hogy a híresen kereszténygyűlölő Duterte az elnök.

Július 3-án Rogrigo Duterte fülöp-szigeteki elnök aláírta az új terrorellenes törvényt, amelytől a kisebbségek pont azt várják, ami ellen a törvényt elméletileg megalkották. Félnek attól, hogy az eredendően békés nézeteltérések kínzásokkal és leszámolásokkal való kezelését legitimálhatja az új jogszabály.

Míg a helyi és nemzetközi emberi jogi csoportok világosan látják a nemzetbiztonsági kockázati tényezők jelenlétét az országban, hangsúlyozzák aggodalmaikat is: a törvény túlzottan általános megfogalmazása teret engedhet a kisebbségeket folyamatosan érő, eddig többnyire elhallgatott túlkapásoknak.

Gyakorlatilag az elnök maga döntheti el, ki számít terroristának.

 

Jól indult

Elméleti síkon hasznos kezdeményezésről van szó, az új terrorellenes törvény üdvözlendő lehetne – de miért is félnek annyira az emberi jogi szervezetek és velük együtt a keresztények? Egyszerűen azért, mert az eddigi, utcán vívott véres háborúját az államfő egyetlen mozdulattal jogilag támadhatatlanná tette.

Rodrigo Duterte elnök az 1986-os fülöp-szigeteki forradalmat követően hét cikluson, 22 éven át volt a gazdaságilag meghatározó szerepet betöltő Davao városának polgármestere.

A populistának és nacionalistának bélyegzett Duterte népszerűségét feltehetően annak köszönhette, hogy a drogbárókat és egyéb bűnözőket bírósági eljárás nélkül, azonnal kivégeztette. Emberi jogi csoportok statisztikái szerint az 1998 és 2016 között Davao utcáit járó kirendelt halálosztagok 1 400 embert gyilkolhattak meg. Az áldozatok főként drogosok, piti bűnözők és utcagyerekek voltak. 

Az emberi jogi szervezetek által megfogalmazott vádak ellenére a helyi ombudsman 2016 januárjában lezárta nyomozását: semmilyen bizonyítékot nem találtak, amely a Davao-i halálosztag létezését bizonyítaná, és a gyilkosságok semmiféleképpen nem összeköthetőek Rodrigo Duterte személyével.

Ez év májusában Duterte megnyerte az elnökválasztást 39%-os támogatottsággal, és egy olyan kampánnyal, amelyben

azt ígérte: bűnözők tízezreit fogja kivégezni és hat hónapon belül véget vet a bűnözésnek.

A halálozások száma 2017 januárjában átlépte a 7000-et, ezután a rendőrség nem közölt több statisztikát.

 

Egyházellenes retorika egy katolikus országban

Az egyház többször felszólalt az elnök drogkartellek ellen hirdetett véres háborúja ellen, mivel Duterte nem válogatott az eszközök között és sok esetben nem pusztán a rosszfiúkat takarította el az útból. A 80,5% százalékában katolikus hitet gyakorló (2015-ös adat) országban azt hihetnénk, van ereje az egyháznak hatni a közvéleményre, ennek ellenére megválasztottak egy olyan elnököt, aki az őket ért kritikákra többször elmondta:

„Csak annyit tudok mondani, hogy a k**** ***átokat püspökök, csesszétek meg.”

Korábbi beszédeiben már nevezte az elnök Istent „hülyének”, valamint a Szentháromságot „bolondságnak”, megkérdőjelezte a teremtéstörténetet és szólította már fel az éppen aktuális hallgatóságát is arra, hogy „öljétek már meg ezeket a semmirekellő püspököket”.

 

A témában olvasásra ajánljuk:

A Fülöp-szigeteki elnök nyíltan lebuzizta a katolikus püspököket

Kiemelt képünk forrása a The Daily Beast.

Iratkozzon fel hírlevelünkre