Újabb gyanúsítottak Bécsben

A 16 és 28 év közötti férfi gyanúsítottak nem vettek részt közvetlenül a lövöldözésben - szögezte le Michael Lohnegger rendőrségi nyomozó egy bécsi sajtótájékoztatón. Hozzátette: bizonyos, hogy Kujtim Fejzulai egyedül követte el a támadást.

Eddig hatvan embert hallgattak ki tanúként, húsz helyszínen tartottak házkutatást, és egyelőre semmi sem utal arra, hogy rajta kívül más is részt vett volna a merényletben – hangsúlyozta Lohnegger.

Ugyanakkor

a hatóságok azt feltételezik, hogy a többiek valamilyen formában hozzájárultak a bűncselekmény előkészítéséhez, vagy tudtak arról – mutatott rá Bussek. Emellett terrorcsoportban és bűnszövetkezetben való részvétellel is gyanúsítják őket.

A szóban forgó férfiak közül tízet vettek őrizetbe.

Lohnegger elmondta:

a rendőrség továbbra is vizsgálja, hogy jutottak be a merénylő által használt fegyverek – köztük egy automata gépkarabély – Ausztriába, és hogyan jutott el a támadó otthonából Bécs belvárosába. Az bizonyos, hogy nem használt tömegközlekedési eszközöket.

Az osztrák nyomozókon nagy a nyomás amiatt, hogy kiderült: a merénylet elkövetője német és svájci iszlamistákkal találkozott júliusban Bécsben.

Az észak-macedóniai albán családból származó osztrák Kujtim Fejzulai november 2-án négy embert megölt és huszonhármat megsebesített Bécs belvárosában. A férfit a rendőrök lelőtték, a helyszínen életét vesztette. A támadást az Iszlám Állam nevű terrorszervezet vállalta magára. A támadó büntetett előéletű volt, azért került börtönbe, mert Szíriába akart utazni, hogy csatlakozzon az Iszlám Államhoz.

 

(MTI)

Kiemelt képünkön Charles Michel, az Európai Tanács elnöke Sebastian Kurz osztrák kancellárral mécsest gyújt az áldozatok emlékére az egy héttel korábbi bécsi terrortámadás színhelyének közelében 2020. november 9-én. MTI/AP/Ronald Zak

Iratkozzon fel hírlevelünkre!