„Cinikusan megtévesztette” II. János Pál pápát több amerikai püspök

Stanislaw Gadecki, a lengyel püspöki konferencia elnöke védelmébe vette pénteken II. János Pál pápát a szexuális visszaélései miatt a papi rendből kitaszított Theodore McCarrick volt washingtoni érsek ügyében.

A lengyel érsek nyilatkozatában hangsúlyozta, hogy a volt katolikus egyházfőt McCarrick és több más amerikai püspök „cinikusan megtévesztette”.

Ez a lengyel püspöki konferencia első reagálása azóta, hogy a Vatikán nemrégiben nyilvánosságra hozta a McCarrickkal kapcsolatban indított, kétéves vizsgálat eredményét, amely szerint II. János Pál és titkársága érintett lehetett a szexuális visszaélések eltussolásában.

A Theodore McCarrick nevét viselő dosszié összeállítását Ferenc pápa megbízásából a Pietro Parolin vezette szentszéki államtitkárság végezte. A majdnem félezer oldalas dokumentáció végigköveti McCarrick egyházi pályafutását.

A dosszié szerint II. János Pál a szexuális visszaélésekről keringő szóbeszéd ellenére emelte magasabb rangra McCarricket. A jelentésben az is szerepel, hogy 2008-ban XVI. Benedek pápa elutasította azt a közvetlen környezetéből érkező javaslatot, hogy vizsgálják ki a bíborossal kapcsolatban felmerült vádakat annak érdekében, hogy „kiderüljön az igazság, és ha szükséges, példaértékű intézkedéseket tegyenek”. Ehelyett végül McCarrick akkoriban szóbeli figyelmeztetést kapott, és arra utasították, hogy maradjon a háttérben.

Ez volt az első alkalom, hogy a pápai állam megosztotta a nyilvánossággal az egyház egy tagjával szemben szexuális visszaélés miatt lezajlott vizsgálat részleteit.

Rendkívüli ügyről van szó, mivel az egyik legmagasabb rangú amerikai katolikus pap által elkövetett visszaélések kerülnek reflektorfénybe, az egyházon belüli felelősségekkel együtt. Ráadásul Theodore Edgar McCarrick tettei több mint hatvan évet fednek le, beleértve II. János Pál, XVI. Benedek és Ferenc pápaságát is.

 

(MTI)

 A témával kapcsolatos korábbi cikkünk itt olvasható.

 Kiemelt képünkön Stanislaw Gadecki érsek, a Lengyel Püspöki Konferencia elnöke látható a libanoni menekülttáborokban élők támogatását bejelentő sajtótájékoztatón Budapesten, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia (MKPK) székházában 2017. december 4-én. MTI Fotó: Mónus Márton

Iratkozzon fel hírlevelünkre