Megtalálták a Szent II. János Pál pápa ellopott ereklyéjét

Egy büntetett előéletű 59 éves toszkánai férfi személyében azonosították a tolvajt, aki szeptember 23-án ellopta a Szent II. János Pál pápa néhány csepp vérét tartalmazó ereklyetartót az umbriai Spoleto székesegyházából, de a katolikus hívek számára nagy jelentőségű relikvia nem került elő.

Az olasz rendőrök átkutatták a férfi Firenzétől 30 kilométerre lévő otthonát, de az ellopott ereklyetartót nem találták meg.

A hatóságok feltételezik, hogy egy orgazdának vagy egy magángyűjtőnek adta el.

Az ereklyetolvajt megvádolták nagyobb értékre elkövetett lopással, de nem tartóztatták le.

A tolvajt a templomi és az utcai térfigyelőkamerák felvételei segítségével azonosították. Ezekből kiderült, hogy a férfi, aki már ismert volt a rendőrség előtt templomi lopásokról, fényes nappal, a délután kellős közepén lopta el a relikviát. Egy hátizsák volt nála, és egy nagy kalappal próbálta eltakarni magát. Az ereklyetartó megkaparintása után a vasútállomásra ment és hazautazott.

A lopás után az egyházmegye érseke hasztalanul kérte egy felhívásban a vallási relikvia visszaadását.

A kereszt alakú aranyozott ereklyetartóban szent II. János Pál pápa vérének néhány cseppjét őrizték, ezt a lengyel pápa egykori személyi titkára, Stanislaw Dziwisz bíboros, nyugalmazott krakkói érsek adományozta Spoleto és Norcia közös egyházmegyéjének 2016 szeptemberében.

Egy másik, a néhai egyházfőhöz köthető relikviát is elloptak 2014-ben egy közép-olaszországi templomból, a San Pietro della Ienca hegyi kápolnából, II. János Pál egykori imádkozóhelyéről. A véres ruhadarabot a pápa a Szent Péter téri 1981-es merénylet idején viselte. Az ereklyét akkor egy hét után visszaadták, a lopást három fiatal férfi vállalta magára.

 

(MTI)

Kiemelt képünkön Szent II. János Pál ereklyéje látható a róla elnevezett egri missziós központban az átadás napján, 2019. szeptember 1-jén. MTI/Komka Péter

Iratkozzon fel hírlevelünkre