Megérkeztek a Bibliák a kannibál-keresztényekhez

Repülőgép landolt az indonéziai Pápuában, csomagterében 2400 Bibliával. A yali nők örömmel fogadták az anyanyelvükre fordított könyveket. Ötven évvel ezelőtt azonban ugyanez a történet tragikus fordulatot vett volna.

1968-ban két misszionárius, Stan Dale és Phil Masters a yalik lakta pápuai szigeten járt abból a célból, hogy repülőgéppel való leszállásra is alkalmas területet keressenek – így dolgoztak azon, hogy a yalik köreibe is elvigyék az evangélium örömhírét.

A két férfira akkor nem kevesebb, mint 200 nyilat lőttek ki.

A történet itt azonban nem ért véget. Három hónappal a két misszionárius vértanúhalálát követően egy MAF-gép zuhant le a törzs közelében.

A Mission Aviation Fellowship repülőjének katasztrófáját csak egy tízéves kisfiú élte túl.

Az egyik yali férfi – aki történetesen részt vett a két misszionárius meggyilkolásában – találta meg és vette gondjaiba a gyermeket; jelnek tekintették, mely arra utal, hogy kapcsolatot kell létesíteniük a külvilággal.

„Öt évvel később, ezen a rendkívül ellenséges helyen új egyház született”– közölte a Mission Network News-zal az izolált helyek, emberek elérésére és evangelizálására szakosodott MAF munkatársa, Linda Ringenberg.

Ringenberg azt is elmondta, hogy mindezek után további 30 évbe telt, míg a Biblia yali fordítása megszületett és elkezdhették azok szétosztását.

A Bibliákat Linda férje, Dave Ringenberg szállította le pilótatársával, Peter Santanával.

„A levegőben lehetett érezni az izgatottságukat, annyira várták már, hogy megkapják ezeket a Bibliákat”– mesélte a találkozásról Ringenberg. 

A közösség kifogyott a Bibliákból, ezért fordultak az indonéz egyházi szervezethez (GIDI – Gereja Injili di Indonesia), amelyen keresztül újabb példányokat tudtak nyomtattatni és szállíttatni. A GIDI a mostani szállítmányon felül még 5000 Bibliát készül a yaliknak beszállítani.

 

A misszió múltjáról és a yalikról részletesen itt írtunk korábban:

Kannibálokból lett hithű keresztények

 

Kiemelt képünk forrása: Mission Aviation Fellowship

Iratkozzon fel hírlevelünkre