Kannibálokból lett hithű keresztények

Pápua szigetén él a világ egyik utolsó kannibál közössége, a Yali törzs. A civilizált világtól elzárkózva élő harcos yalik folyamatos háborúkat vívtak a szomszédos törzsekkel. A földjükre érkező idegenekre ellenségként tekintettek, és rögtön végeztek velük. Rövid íjaikkal még akkor is emberekre vadásztak, amikor nem álltak háborúban senkivel. A magas hegyekkel, mély völgyekkel, végtelen esőerdőkkel és folyókkal megáldott Pápua szigetet még a gyarmatosítók is alig merték átszelni.

1968-ban két misszionárius járt a Jayawijaya hegység havas vidékén, hogy megismertessék Krisztus tanítását a vadon élő emberekkel. Szerencsétlenségükre a yalik egy olyan déli csoportjára bukkantak, amely figyelmeztettetés nélkül nyílzáporral fogadta őket.

Ötven év elteltével, a Mission Aviation Fellowship (MAF) kitartó munkájának köszönhetően a yali emberek élete is megváltozott. A keresztény szervezet tevékenységének hatására sokat javultak az indonéz esőerdőben élő emberek életkörülményei.

Dave Ringenberg MAF pilóta a szervezet pápuai vezetőjeA képre kattintva galéria nyílik!

Dave Ringenberg, a szervezet pápuai vezetője elmondta: a szigetre érkezve az első benyomása az volt, hogy szent földön jár.

– Áldott földre léptem. Erre a pillanatra mindig is emlékezni fog – idézte fel a keresztény önkéntes vezető.

A keresztény szervezet nemrégiben 2500 Szentírást küldött a yaliknak. A Pápuába szállított Bibliák közül 1400 példány kifejezetten gyermekek számára készült. A törzs néhány tagja egy teljes napot utazott csak azért, hogy még a repülőgép érkezése előtt ott legyenek, és így méltó módon fogadják az érkezőket.

Húsz év kitartó munka után eljött az a nap, amikor a yalik szeretettel fogadják az idegeneket. Az evangéliumok megérkezését énekkel és tánccal köszöntötték a törzs tagjai.

– Ez ötvenkét évvel ezelőtt még elképzelhetetlen volt – mesélte Brad Hoaglun, a MAF kommunikációs igazgatója a Christian Postnak.

A falubeliek segítettek az értékes rakomány kirakodásában, majd szétosztották egymás között a saját nyelvükre lefordított Szentírásokat.

A MAF egy olyan keresztény szervezet, mely kommunikációs és oktatási, technológiai szolgáltatásokat nyújt több ezer keresztény és humanitárius ügynökségnek, valamint olyan, elszigetelt vidéken szolgáló misszionáriusoknak, akik bennszülöttek életkörülményein kívánnak javítani.

A MAF 1946-ban alakult; először II. világháborús pilótákkal kezdte meg misszióját. Betty Greene volt az első MAF-pilóta, aki Mexikó távoli dzsungelébe szállított Bibliákat. Azóta a szervezet világméretűvé vált, és három központtal rendelkezik: az Egyesült Államokban, Nagy-Britanniában és Ausztráliában.

Hitükért vértanúvá vált misszionáriusok

Az első déli yali nyelvre lefordított evangélium Stan Dale és a yali származású Luliap Pahabol nevéhez köthető, akik misszionárius küldetésük során Márk evangéliumának fordítását terjesztették a bennszülöttek között. Stan – családjával együtt – egy déli yali törzs falujában, Niniában élt, ahol templomot is alapított. Az Apostolok Cselekedeteinek fordításán dolgozott, amikor is társával, Phil Masterssel úgy döntöttek, Seng völgyébe mennek, egy másik déli yali törzshöz.

Miután repülőgéppel megérkeztek a Yali Seng völgy közelébe, a dzsungel mélyébe vettették magukat, ahol már várták őket a fák közé elbújt yali harcosok. A két misszionárius a Lolat nevű hely felé menekült, ahol végül körbevették és megölték őket a kannibálok. Stan és Phil holttestében több mint kétszáz nyilat találtak…

Három hónappal később, a két hittérítő halála után a MAF egyik repülőgépe a Newman misszionárius családot szállította Pápuába – a gép azonban lezuhant, és mindenki meghalt rajta, kivéve a keresztény család legkisebb gyermekét, Paul-t, aki az égő roncsokból kimenekülve elrejtőzött az erdőben. Egy déli yali férfi talált rá, aki bár korábban részt vett a két hittérítő megölésében, nem bántotta az idegen kisgyermeket, hanem biztonságos helyre vitte és gondoskodott róla, míg érte nem jöttek.

A repülőgép-szerencsétlenség új interakcióhoz vezette a Seng-völgyben lakó déli yalikat. Azt hitték, a fehér emberek második látogatása egy pozitív jel, úgyhogy meghívták a kutatócsoport tagjait a falujukba.

Öt évvel később a Seng-völgyben harmincöt hívő keresztelkedett meg – és megalakult az első keresztény közösség.

Manapság, közel hat évtized elmúltával már több mint száz templom működik a yalik földjén…

 

Kiemelt képünk forrása: maf.org

Iratkozzon fel hírlevelünkre