Harmadszor lett Beregszász polgármestere Babják Zoltán

Az október 25-i ukrajnai helyhatósági választásokon sikerült megőriznie Kárpátalján, Beregszászban a polgármesteri posztot Babják Zoltánnak - derült ki az ukrán Központi Választási Bizottság honlapján közzétett adatokból.

A közölt részeredmények szerint a 34 fős beregszászi városi tanácsban a KMKSZ (Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség) által indított 13 jelölt mindegyike bejutott a testületbe. A szervezet ezzel több mint 38 százalékos képviseletet szerzett az önkormányzatban. Eddig 26 képviselő jutott be biztosan, a KMKSZ-jelölteken kívül még négy a Volodimir Zelenszkij ukrán elnök mögött álló Nép Szolgája pártjából, továbbá három-három az Andrij Baloha kárpátaljai politikus mögötti erőből, Petro Porosenko volt államfő Európai Szolidaritás nevű pártjából és a „Hazánk Kárpátalja” elnevezésű pártból.

A fővárosból, Kijevből még nincs eredmény, a választást az exit poll felmérések szerint magasan Vitalij Klicsko jelenlegi főpolgármester nyerte, de nem szerezte meg a több mint 50 százalékot, így ha ez beigazolódik, második fordulót kell tartani. Hivatalos végleges eredményt az ukrajnai helyhatósági választások első fordulójáról várhatóan november 6-án közöl a Központi Választási Bizottság.

Összesítve eddig 2402 képviselői hely és 27 polgármesteri poszt sorsa dőlt el. A polgármesterek esetében több mint 48 százalékban függetlenek, 14,5 százalékban a Nép Szolgája párt jelöltjei győztek. A képviselőknél csaknem 32 százalékban függetlenek és 14,7 százalékban az államfő mögötti párt jelöltjei kerültek ki győztesen.

 

(MTI)

Kapcsolódó, olvasásra ajánlott írásunk:

„Jöttment polgármesterek nincsenek!” – Babják Zoltán, Beregszász polgármestere a Vasárnapnak

Kiemelt képünkön Babják Zoltán polgármester Beregszászon 2015. február 11-én. MTI Fotó: Balázs Attila

Iratkozzon fel hírlevelünkre!