Osztrák-magyar szentmise Szent István király tiszteletére

Franz Banauch atya, a Szent Péter Papi Testvérület (FSSP) tagja 2020. szeptember 4-én pénteken este latin nyelvű szentmisét mutatott be a bécsi Minorita templomban államalapító királyunk, Szent István tiszteletére. Az immár nyolcadszor megszervezett közös osztrák-magyar ünneplésre az FSSP, Magyarország ausztriai diplomáciai képviselete és a Minoritenkirchét rendelkezésre bocsátó bécsi olasz egyházközség együttműködésében kerülhetett sor. 

A szentmise ünnepi szónoka Dr. Székely János, Szombathely megyéspüspöke volt. Széles körben tetszést kiváltó német nyelvű szentbeszédében

a templomépítő Szent István példáját elevenítette fel egy olyan világban, ahol egyre gyakrabban zárnak be vagy profanizálnak templomokat.

A szertartás a hagyományos kenyérszenteléssel zárult. Ezt követően egy rövid világi megemlékezés keretében Bóta Zsolt, Magyarország bécsi követe virágot helyezett el szent királyunk templomban található szobránál. Ünnepi gondolataiban az első beosztott kiemelte, mennyire fontos Szent István eszméiről és örökségéről éppen Trianon 100. évfordulóján akkor is megemlékezni, ha a világjárvány ezt megnehezíti számunkra. 

Az ünnepség végén a jelenlévők búcsúzóul a lelki útravaló mellé egy-egy Magyarországról érkezett cipót is átvehettek. A cipókat a kenyéroltárt alkotó, a hét szentséget szimbolizáló hét parasztkenyérrel együtt a Magyar Agrárkamara és a Pékszövetség ajánlotta fel.

 

Halász Ferenc (Bécs)

Kiemelt kép: Filep István

Iratkozzon fel hírlevelünkre