Terrortámadás: három embert megöltek egy nizzai templomban

Friss jelentések szerint három embert megölt egy terrorista Nizzában, egy templomban. Az elkövető Allah akbar! kiáltásokat hallatott. Hírünket folyamatosan frissítjük.

A Reuters hírügynökség rendőrségi forrásokra hivatkozva három halottról és arról írt, hogy az áldozatok egyikét, egy nőt állítólag lefejeztek, és hasonlóról számolt be Marine Le Pen radikális jobboldali politikus is. Az AFP francia hírügynökség kormányzati forrásokat idézve két halottról adott hírt.

A támadás egyes tudósítások szerint a helyi Notre-Dame-bazilika közelében, más jelentések szerint magában a templomban történt.

Gérald Darmanin francia belügyminiszter a Twitter közösségi portálon bejelentette: válságstábot hívott össze a helyzet megvitatására. Nizza polgármestere ugyancsak a Twitteren azt írta:

minden jel arra utal, hogy terrortámadás történt.

Christian Estrosi szerint a gyanúsított – akit kórházba szállítottak – az Allah akbar! kifejezést hajtogatta. „Ami sok, az sok!” – dühöngött Estrosi. „Itt az ideje, hogy Franciaország feloldozza magát a béke törvényei alól annak érdekében, hogy végleg eltörölje az iszlamofasizmust területéről” – tette hozzá.

Az incidensekre csaknem két héttel Samuel Paty meggyilkolását követően került sor. A tanárt egy moszkvai születésű csecsen fiatal lefejezte, mert Mohamed-karikatúrákat mutatott diákjainak a szólásszabadságról szóló óráján. A gyilkosság világszerte felzúdulást keltett, és kiélezte a feszültséget a Nyugat és a muszlim világ között.

Emmanuel Macron francia elnök a történtek miatt Nizzába utazik. Párizsban a parlament úgy döntött, hogy egyperces csenddel fejezi ki szolidaritását az áldozatokkal és hozzátartozóikkal. A támadás ügyében a terrorellenes ügyészség indított vizsgálatot terrorista indíttatásból elkövetett gyilkosság és gyilkossági kísérlet miatt. Az incidensre csaknem két héttel Samuel Paty meggyilkolását követően került sor. A tanárt egy moszkvai születésű csecsen fiatal lefejezte, mert Mohamed-karikatúrákat mutatott diákjainak a szólásszabadságról szóló óráján. A gyilkosság világszerte felzúdulást keltett, és kiélezte a feszültséget a Nyugat és a muszlim világ között.

Gyűlöletesnek nevezte a csütörtöki nizzai késes merényletet a francia püspöki konferencia (CEF),

és kifejezte kívánságát, hogy „a keresztények ne váljanak meggyilkolandó célponttá”. – Meg vagyunk döbbenve e gyűlöletes cselekedet láttán – jelentette ki az AFP francia hírügynökségnek Hugues de Woillemont, a CEF szóvivője a dél-franciaországi város Notre-Dame-bazilikájában elkövetett, három ember életét követelő merénylet kapcsán, amelynek ügyében a terrorellenes ügyészség folytat vizsgálatot. – Sürgősen harcba kell szállni a terrorizmus jelentette rákfene ellen, ugyanilyen sürgős kézzelfogható módon helyreállítani a testvériséget országunkban – tette hozzá.

A CEF bejelentette, hogy csütörtökön, a jelképes 15 órakor – Krisztus halálának órájában – minden francia templomban megkongatják a lélekharangot az áldozatok előtt tisztelegve.

Elítélte a merényletet a Vatikán is, hangsúlyozva, hogy a terrorizmus mindig is elfogadhatatlan lesz. A Szentszék közleménye szerint a pápa imádkozik az áldozatokért.

Az Európai Unió vezetői szolidaritásukat fejezték ki Franciaországgal, és a gyűlöletet szítók és terjesztők elleni szembeszállásra szólítottak fel. – Elítélem a Nizzában történt gyűlöletes és kegyetlen támadást, teljes szívemmel Franciaország mellett állok – írta Twitter-oldalán Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke. – Együttérzek e gyűlöletes cselekedet áldozataival. Egész Európa szolidáris Franciaországgal. Egységesek és eltökéltek maradunk a barbársággal és a fanatizmussal szemben – írta.

Charles Michel, az Európai Tanács elnöke gyalázatosnak nevezte a merényletet és a franciáknak üzenve kijelentette: „Egész Európa önökkel van”. Országa szolidaritását fejezte ki a francia nemzettel a Twitteren Angela Merkel német kancellár és Giuseppe Conti olasz, valamint Mark Rutte holland miniszterelnök is. Részvétét fejezte ki a nizzai “barbár támadás” miatt Luigi di Maio olasz külügyminiszter is.

„Sokkban vagyok, amióta értesültem a nizzai Notre-Dame-bazilikában elkövetett barbár támadásról.

Együttérzésem az áldozatokkal és hozzátartozóikkal. Az Egyesült Királyság Franciaország oldalán áll a terror elleni harcban” – írta francia nyelvű Twitter-üzenetében Boris Johnson brit kormányfő. Az orosz elnöki hivatal a nizzai támadásra reagálva hangsúlyozta, hogy elfogadhatatlan embereket ölni, de azt is hozzátette, hogy helytelen a hívők érzelmeit megsérteni. A török külügyminisztérium közleményben határozottan elítélte a nizzai merényletet. „Világos, hogy akik egy szent helyen elkövettek ilyen durva merényletet, semmilyen vallási, emberi vagy erkölcsi értékből nem meríthetnek ihletet” – írta a tárca.

Nizza izraeli testvérvárosának, Netanjának a polgármestere, Miriam Feierberg-Icher telefonon fejezte ki részvétét Nizza polgármesterének, Christian Estrosinak a városa nevében. Estrosi azt válaszolta: „Egy család vagyunk” – jelentette az izraeli közszolgálati rádió.

– Megrendülve értesültünk arról, hogy Franciaországban, Nizzában egy templomban meggyilkoltak legalább két embert – írta közösségi oldalán röviddel a történtek után Azbej Tristan. Az üldözött keresztények megsegítéséért és a Hungary Helps program megvalósításáért felelős államtitkár felhívta a figyelmet: a feltételezések szerint egy iszlamista merénylő egy hívő asszonyt le is fejezett. 

Mint fogalmazott,

ez a borzalmas tragédia is egy riasztó jel azzal kapcsolatban, hogy már Európában is megjelent az emberi életre törő keresztényüldözés. Franciaországban sem ez az első ilyen eset: 2016-ban Boldog Jacques Hamel atyát gyilkolták meg ugyanígy.

Azbej Tristan kijelentette: elutasítjuk a keresztényüldözésnek minden formáját.

Bejegyzésében kifejtette: „az első szó a kegyeleté. A másodikkal viszont tetemre hívjuk azokat, akik a migráción keresztül importáltak szélsőségeseket Európába. Ettől mi megvédjük Magyarországot, szerte a világon pedig védelmünkbe vonjuk a keresztényeket.”

Nizzában 2016. július 14-én, a francia nemzeti ünnepen kamionnal hajtott az ünneplő tömegbe a tunéziai származású férfi. A támadásban 86-an vesztették életüket, az elkövetőt végül lelőtték.

 

(Kiemelt képünk forrása: Christian Estrosi Twitter-oldala)


A cikk tartalma miatt kegyeletsértés lenne a hirdetés.