„A legrosszabb időket idézi, hogy akinek nem tetszik a véleménye, annak törlik az oldalát”

A Facebook felügyeleti testületének gondolata alapvetően üdvözlendő, működésével kapcsolatban azonban problémát okoz, hogy tagjainak túlnyomó többsége a globális balliberális politikai ideológia képviselője – nyilatkozta lapunknak ifj. Lomnici Zoltán. Az alkotmányjogász rávilágított: nem számíthatunk arra, hogy közreműködésükkel előretörhetnek a nemzeti-konzervatív gondolatok az online térben. Aggályosnak tartja azt is, hogy Magyarország hogyan tudja megvédeni magát a nemzetközi globális cégek egyoldalú véleménybefolyásolási kísérleteitől.

Többször tapasztalhatták azt a jobboldali, keresztény eszméket valló közszereplők és magánemberek, hogy a Facebookon megjelentetett véleményüket törölték, vagy adott esetben egy egész oldalt tiltottak. Legutóbb a Mi Hazánk Mozgalom hivatalos oldalát törölték, néhány nappal korábban pedig az 1956-os bejegyzéseiket tüntették el. Dúró Dóra, a párt elnökhelyettese szerdai sajtótájékoztatóján megjegyezte:

a Facebook már az európai parlamenti választások alkalmával is beavatkozott a magyar közéletbe

azzal, hogy indoklás nélkül törölték Toroczkai Lászlónak, a párt elnökének közösségi oldalát. Egy lakossági fórum meghívójáért is tiltást kaptak már, ahogy a „Magyarország a magyaroké” mondatért is.

Mint arról korábban mi is beszámoltunk, Böjte Csaba atya Trianonra emlékező szentbeszédét is azonnal blokkolták. Idén májusban jelentette be a legnagyobb közösségi oldal, hogy létrehozza – átszámítva 42 milliárd forintos pénzalappal – Oversight Board (magyarul ellenőrző bizottság) nevű új intézményét, melynek célja a szabad véleménynyilvánítás biztosítása és az erőszak visszaszorítása. Lenne… Vagyis akkor fordulhatunk hozzájuk, ha nem értünk egyet valamely videó, fotó vagy oldal tiltásával. Tagjainak munkásságát vizsgálva azonban

egyértelműen kiderül, hogy a csapat tagjai mind neoliberális és újbaloldali eszméket vallanak,

így már eleve egyértelmű, hogy a mérleg nyelve merre dől majd az ítéletek meghozatalakor.

Működésük indulását szeptemberre tűzték ki, de csak egy hete írták meg oldalukon, hogy megkezdik a fellebbezések befogadását. Állítólag a következő hetekben választják ki az első tárgyalandó ügyeket. Működési hatékonyságuk erősen megkérdőjelezhető, ugyanis kizárólag az általuk elemezhetőnek vélt ügyeket fogadják majd be, döntésük kihirdetése pedig hónapokat vehet igénybe. Ennyit pedig egy-egy ügy nem várhat, különösen, ha olyan komoly eseményekről van szó, mint például a közelgő amerikai elnökválasztás. Ráadásul, hogyan láthatna el egy húsz fős csapat több millió embertől érkező panaszáradatot? Mondhatnánk egyszerűen: vicc az egész. Avagy parasztvakítás, rettentően sok pénzért. Változásra azonban ne számítsunk!

– Magyarország Alaptörvénye IX. cikkének 1. bekezdése szerint mindenkinek joga van a véleménynyilvánítás szabadságához. A szólásszabadság a véleménynyilvánítás szabadságának része. Arról, hogy meddig terjed a szólás- és véleménynyilvánítás szabadsága, közéleti és politikai viták zajlanak, azonban fontos, hogy jogaival élve senki se sértse meg a másik ember méltóságát – szögezte le lapunk megkeresésére ifj. Lomnici Zoltán alkotmányjogász.

– A Facebook több mint két milliárd tagot számláló globális közösségi médiaszolgáltató, amely az online térben köti össze a felhasználókat. Elkerülhetetlen, hogy egy ilyen széles elérésű platformon ne találkozzanak egymással szöges ellentétben álló vélemények, ezért az Oversight Board gondolata alapvetően üdvözlendő, tekintettel arra, hogy a különböző álláspontok ütköztetése és a viták társadalmilag és jogilag elfogadható mederben valósuljanak meg – tette hozzá.

Mint fogalmazott, a Facebook felügyeleti testületének működésével kapcsolatban azonban problémát okoz, hogy

tagjainak túlnyomó többsége a globális balliberális politikai ideológia képviselője, ezért nem számíthatunk arra, hogy közreműködésükkel előretörhetnek a nemzeti-konzervatív gondolatok az online térben, ehelyett a közösségi oldal a liberális gondolatok terjedésének és a nyílt társadalom eszméinek kedvez.

– A Facebook működésével, elszámoltathatóságával kapcsolatban azonban felmerül egy másik probléma is, miszerint egy adott nemzetközösség, nevezetesen

Magyarország hogyan tudja megvédeni magát a nemzetközi globális cégek egyoldalú véleménybefolyásolási kísérleteitől?

A legrosszabb időket idézi ugyanis, hogy akinek nem tetszik a véleménye, annak közösségi elvek megsértésére hivatkozva törlik az oldalát, mert ez a betiltás megfeleltethető a régi idők cenzorainak működésével – mutatott rá. Hozzátette, az Európai Unió tagállamainak érdemes megvizsgálni, hogy

miként vehetik fel a versenyt egy globális cég egyoldalú, liberális véleményterrorjával szemben,

és érdemes megvizsgálni azt is, hogyan érvényesíthető az itthon törvényileg biztosított szólás- és véleményszabadság a Facebook Magyarország területén történő szolgáltatásával…

 

Mizsei Bernadett

Kapcsolódó, olvasásra ajánlott írásaink:

Szólásszabadság neoliberális módra – Mit hozhat nekünk a Facebook rögtönítélő bírósága?

Letiltotta a Facebook a Mi Hazánk Mozgalom hivatalos oldalát

(Kiemelt képünkön: Mark Zuckerberg, a Facebook amerikai vezérigazgatója a képviselőház igazságügyi bizottsága trösztellenes albizottsága előtti, videokonferencián keresztül zajló meghallgatásán a törvényhozás washingtoni épületében, a Capitoliumban 2020. július 29-én.  Fotó: MTI/EPA/Washington Examiner/Pool/Graeme Jennings)

Iratkozzon fel hírlevelünkre