Íme Csaba testvér elmélkedése, amit töröltek a Facebook-cenzorok

Miután a Facebook törölte a Böjte Csaba ferences rendi szerzetes Trianon-évfordulós szentmiséjéről készített videót, a dévai árvák patrónusa újra megosztotta legfontosabb, Trianonnal kapcsolatos gondolatait – ezúttal egy videómegosztó oldalon.

Böjte Csaba az 1848-49-es forradalmat és a kiegyezést hozta példaként néhány perces beszédében arra, hogy miért szükséges a kiengesztelődés a trianoni döntéssel összefüggésben is. Mint mondta, biztosan fájdalmas volt, de a bukott forradalom után az akkori poltikusok és főpapok valamilyen módon mégis ki tudtak egyezni, ki tudtak engesztelődni az osztrákokkal.

Ez nem ment egyik napról a másikra, de végül sikerült a történelmi sebet begyógyítani – szögezte le a ferences szerzetes, aki úgy gondolja, a trianoni döntés óta eltelt 100 év alatt már annak sebeire is orvosságot kellett volna keresnünk.

Szégyellem magam – jelentette ki – amiatt, hogy politikusaink most sem a megoldást keresik. Böjte Csaba szerint „az egymásba feszülés kiürítette a templomainkat, kiüríti a falvainkat, városainkat.” Nem a mi bűnünk, ami 100 éve történt – de a mi büntetésünk, a mi terhünk is – hívta fel a figyelmet, hozzátéve azt is: kéri az Urat, segítsen, hogy „rá tudjunk lépni a kiengesztelődés útjára és hogy legyenek olyan politikai pártok, amelyek ezt felvállalják. Én azokra fogok szavazni!”

Kampányoljanak azzal – fejtette ki –, hogy aki ebben az országban becsületesen dolgozik, aki adót fizet, közösséget épít, az jó román állampolgár, beszéljen akármilyen nyelvet, énekeljen bármilyen himnuszt vagy tűzzön ki bármilyen zászlót.

Együtt, közösen tündérkertté tudjuk tenni ezt a világot! – jelentette ki Böjte Csaba a Youtube-on megosztott videójában.

Kiemelt képünk forrása: Böjte Csaba videója.

Iratkozzon fel hírlevelünkre