Nem tűri a lengyel kormány a templomok gyalázását

Határozott rendőrségi reagálást helyezett kilátásba szerdán Mariusz Kaminski lengyel belügyminiszter, amennyiben folytatódnak az utóbbi napok tüntetései során tapasztalt templomrongálások.

A rendőrség csak a hét végén 386 templomnál teljesített szolgálatot azon tüntetések alkalmával, amelyek az abortuszszabályozást érintő múlt heti alkotmánybírósági döntés után törtek ki országszerte – közölte Kaminski az MTI-hez is eljuttatott sajtóközleményben.

A tiltakozók 22 alkalommal törtek be szentmisékre, és 79 esetben rongálták meg templomok homlokzatát. Ez okból 76 embert vettek őrizetbe, és 101 ügyben indítottak eljárást

– olvasható a közleményben.

Mivel a tüntetések szervezői kilátásba helyezték, hogy folytatják  „agresszív és szentségtörő cselekményeiket”, a rendőrség határozott lépésekre készül a közrend megóvása érdekében

– figyelmeztetett Kaminski.

Lengyelországban a koronavírus-járvány miatt szombattól tilosak az öt főnél nagyobb gyülekezések. A rendőrség az eddigi tiltakozások során biztosította a közlekedést, a tüntetőket figyelmeztette a tilalomra, de nem oszlatta fel a tömeget.

Szerda délután több lengyel városban újból összegyűltek a tüntetők. Aznapra a Nők Sztrájkja feminista mozgalom „Nem megyünk munkába” jelmondattal akciót hirdetett. Arra hívták fel az embereket, hogy egy napra vegyenek ki szabadságot, a cégtulajdonosok pedig zárják be üzleteiket.

Varsóban Rafal Trzaskowski ellenzéki főpolgármester, a Polgári Platform párt alelnöke is kifejezte támogatását az akció iránt. A varsói közösségi közlekedési járművekre zászlókat tűztek ki a rokonszenv jeléül.

A feminista tiltakozások mellett Varsó forgalmát szerda délben a gazdatüntetés is megbénította. A több közlekedési csomópontot eltorlaszoló gazdák az állatvédelmi törvény – jelenleg parlamenti munkálatok alatt álló – módosítása ellen tiltakoznak, mely tiltja a prémes állatok tenyésztését, valamint az exportra szánt állatok rituális (kóser vagy halal) vágását.

 

(MTI)

A témával kapcsolatos korábbi anyagok itt olvashatók:

Templomokat rongáltak és szentmiséket zavartak meg abortuszpárti feministák

Szent II. János Pál pápa szobrát is meggyalázták az abortuszpárti tüntetők

 

Kiemelt képünkön több százan tüntetnek Varsóban, miután a lengyel alkotmánybíróság alkotmányellenesnek találta a beteg magzatok művi vetélését Varsóban 2020. október 23-án este. MTI/PAP/EPA/Leszek Szymanski

Iratkozzon fel hírlevelünkre