Két évet ült egy iráni keresztény, aztán hazahívták, hogy szentáldozás miatt megkorbácsolják

Mohammadreza Omidi története nem egyedülálló Iránban – az azonban ritka, hogy valakit egymástól független intézkedések nyomán ilyen sorozatos csapások érjenek…

Az iszlám hitről a kereszténységre áttért Odrezát júniusban helyezték szabadlábra két év börtönbüntetés letöltését követően. A férfit ezután lakóhelyétől 1000 km-re, Borazjanba száműzték, amiért elhagyta a hitét. Október 13-án a pedig 80 korbácsütést kapott, miután lakóvárosa, Rashitnak városvezetése beidézte őt – közli az International Christian Concern. A férfire már másodjára szabták ki ugyanezt a büntetést – a szentáldozás során elfogyasztott alkohol miatt.

A határokon belüli száműzetés gyakorlata egyébként friss eszköz az iráni kormány kezében, amellyel kifejezetten az áttért keresztényeket „kezeli”.

Irán ad otthont a Közel-Kelet leggyorsabban növekvő, egyben a világ egyik legüldözöttebb keresztény közösségének.

A kormány mindent megtesz annak érdekében, hogy a plébániákat, kisegyházakat némán és egymástól elszigetelve tartsa. A száműzéstől is hasonló eredményeket várnak; azt remélik, az egymástól ily módon elválasztott elítéltek szabadulásuk után nem formálódnak újra közösséggé. Az iráni büntetőjog azonban nemcsak a kereszténységre való áttérést, vagy az iszlám hit elhagyását bünteti, de az örmény és asszír keresztények mindennemű vallásgyakorlását is kiemelten tiltja.

A legtöbb, börtönre ítélt keresztény, a hosszú, legalább öt éves letöltendő büntetés miatt nemcsak a családja életéből esik ki, de (egyrészt a hite, másrészt priusza miatt) a munkaerőpiacon is csak egészen kivételesen képes elhelyezkedni. 

 

Az iráni keresztények helyzetével kapcsolatos cikkeinket itt olvashatják.

 

Kiemelt képünk forrása: Vasarnap.hu (Képünk illusztráció)

Iratkozzon fel hírlevelünkre