Újra Oláh Emese lett Kolozsvár alpolgármestere

A kolozsvári városi tanács alakuló ülésén újraválasztotta az egyik alpolgármesteri tisztségbe Oláh Emesét, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség jelöltjét - közölte internetes oldalán a Szabadság helyi napilap.

A tanácsülésen Emil Boc polgármester kijelentette: a két korábbi alpolgármesterével a liberális Dan Tarceával és Oláh Emesével szeretné folytatni a munkát az elkövetkező négy évben is. A tanácsban a második legnagyobb frakcióval rendelkező Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) saját jelöltjére tett javaslatot. A tanácsosok többsége elfogadta Boc javaslatát. Tarcea 25 és Oláh Emese 20 voksot kapott.

A 27 tagú kolozsvári önkormányzati testületben a Nemzeti Liberális Pártnak (PNL) 16 mandátuma van, az USR-nek 5, az RMDSZ-nek 4, a Szociáldemokrata Pártnak (PSD) pedig kettő. A szavazáson egy liberális és egy szociáldemokrata képviselő hiányzott.

„Magyar alpolgármesterként elsősorban a magyar ügyeket fogom képviselni, és közvetíteni a magyarság igényeit a város román vezetése felé” – nyilatkozta a hivatali eskü letételét követően Oláh Emese. Hozzátette: a megkezdett projektek folytatása mellett a nyelvi jogok további bővítésére, az élhető városnegyedek kialakítására, és a szociális projektekre kíván összpontosítani következő mandátumában.

Oláh Emesét 2017 áprilisában választották alpolgármesterré, azt követően, hogy elődje, a romániai korrupcióellenes ügyészség (DNA) által megvádolt, majd később el is ítélt Horváth Anna lemondott tisztségéből. A jogász végzettségű alpolgármester 2012 óta önkormányzati képviselő, 2018 decembere óta az RMDSZ kolozsvári szervezetének elnöke.

 

(MTI)

Kiemelt képünkön Oláh Emese, Kolozsvár alpolgármestere, az RMDSZ tanácsosjelöltje nyilatkozik, miután leadta szavazatát Kolozsvár 117-118-as szavazókörzetében 2020. szeptember 27-én. MTI/Kiss Gábor

Iratkozzon fel hírlevelünkre!