A propaganda az, amikor azt kamuzod, hogy független vagy

Olvasom: kitört a friss botrány, Ceglédi Zoltán politikai elemző, humorista és közéleti véleményformáló havi majdnem egymillió forintért ad tanácsokat Donáth Annának. Az már nem is olyan rossz pénz. Persze, bruttó összegről van szó, és valamelyest elmarad a kerek milliótól, de na, ennyi pénzért vélelmezhetően Ceglédi minőségi, komolyan vehető ötletekkel halmozza el a momentumos képviselőnőt.

Őszintén mondom, nekem a ténnyel magával nincs problémám. Ha az ember dolgozik, azt fizessék meg, és minél felelősségteljesebb a munkája, annál több pénzre tarthat igényt. (A halálom az a lumpenproli-hozzáállás, mikor zsigerből ostorozzák a jól kereső embereket, sőt, azt tartanák jónak, ha minél több adóterhet vetnének ki rájuk, à la baloldali társadalomformálás. Értem, hogy rengetegen szkeptikusan állnak hozzá a tehetős – vagy annak vélt – személyekhez, de túlnyomórészt az kap sok pénzt, aki azt valóban megérdemli. Szabályt erősítő kivételek persze, mint mindig, akadhatnak.)

Donáth Anna EP-képviselő – biztos kellenek neki frappáns tanácsok. Oké. Ám akad itt két olyan tényező, ami egészen más elbírálás alá helyezi ezt a megbízási szerződést.

Ceglédi Zoltán. Forrás: Ceglédi Zoltán Facebook-oldala

1. Nehéz nem észrevenni ebben a mozzanatban az orra koppintást. Ceglédi ugyanis az elmúlt időszakban – habár túlzottan jobboldali elhajlásokkal nyilvánvalóan nem vádolható – pár alkalommal bizony komolyan bírálta az ellenzéki összefogást, annak döntéseit, elhatározásait, célkitűzéseit. (Egy rossz poén erejéig megjegyezhetném: nyilván bírálta, hiszen nem mind tőle származnak – csak a momentumos próbálkozások egy része.) És hol jelentek meg ennek az amúgy nem titkos, de senki által nem reklámozott megállapodásnak a részletei? A baloldali sajtóban. A 444 írt róla elsőként, ezt átvette a Telex stb.

Magyarán nem arról van itt szó, hogy a kormánypárti média feltúrta a Donáth Annával kapcsolatos jogi iratokat, hanem valahonnan a baloldali boszorkánykonyha belsejéből érkezett az utasítás: itt van ez a Zoli, kicsit túl sokat képzel magáról, adjunk neki egy óvatos taslit, hátha attól magához tér és megérti, merre van az arra. Egy kis útbaigazítás, ugye. Nádpálcának nádpálca, de túlélhető. A hálózatnak nem tetszik, hogy csak úgy dumálsz, anélkül, hogy minket erről megkérdeznél. Kikotyogod, hogy mi még azt is előírnánk, kiket hívjon meg az ATV, mi legyen a téma és a többi.

Hátrébb az agarakkal, Zoli.

2. A másik dolgot illetően – és ez általánosabb igazság, de nem kevésbé fontos ,– legalább újfent látunk arra egy példát, hogy valaki kiáltozhatja bármilyen hangosan is az ő függetlenségét és objektivitását, ilyen a gyakorlatban nem létezik.

Olyan ember ugyanis nincs, aki meggyőződés, prioritások, neveltetés és ízlés híján tartózkodik a világon. A falanszterben Michelangelót rábírták ugyan a széklábfaragásra – de hogy a munka nem volt kedvére való, az biztos.

Ceglédi állíthatja – ahogy tette is pár éve ,– hogy pont azért nem akar soha politikai megbízatást vállalni, hogy megtarthassa a függetlenségét, de ilyen nincs. Akkor se lenne, ha egyébként nem létezne az inkriminált szerződés, vagy épp semmit sem tudnánk róla.

Mindenki valamilyen. Mi, kormányoldali újságírók gyakorta megkapjuk a vádat, hogy propagandát állítunk elő, hiszen büszkén vállaljuk függetlenségünk hiányát. Óriási tévedés ez a nem kedves baloldaliaktól. Propagandát ugyanis fullba nagyon nehéz nyomatni, gyakorlatilag a világon semmi értelme sincs. Hathatós propagandát akkor lehet előállítani, ha valaki életét és vérét felteszi arra, hogy ő természetesen az objektivitás szobra, és miután ezt sokan elhitték róla, pontosan ugyanazt a nótát fújja, mint a baloldali politikusok. Na, ez bizony befolyásolás és átvágás.

Tényleg nem értem, miért nem képesek sokan a baloldali újságírók közül – 444-től a HVG-ig – beismerni, hogy igen, nyilvánvalóan motivál bennünket politikai meggyőződés, azért írjuk azt, amit. Ettől nem lenne kevésbé érdekes vagy érdektelen a munkásságuk, de legalább őszintévé válnának. Most azonban csak azt látjuk, hogy döbbenten veszik tudomásul, amikor pártszimpátiával hozakodunk elő velük kapcsolatban, majd a feltevés visszautasítása után az árnyékban megszólal Gyurcsány Ferenc.

 

Trombitás Kristóf

 

Kiemelt képünk forrása: Ceglédi Zoltán Facebook-oldala

Iratkozzon fel hírlevelünkre