Iohannis kiáll a december 6-i választások mellett

Klaus Iohannis román államfő szerint a koronavírus-járvány ellenére a december 6-ára kitűzött parlamenti választásokat meg kell tartani, mert a parlament jelenlegi, a Szociáldemokrata Párt (PSD) által uralt többsége kártékony, és már rég nem tükrözi a választók akaratát.

A jobboldali elnök sajtóértekezletén azt állította: a PSD csak ürügyként hivatkozik a járványhelyzetre, valójában azért próbálja kieszközölni a választások elhalasztását, hogy időt nyerjen egy jobb eredmény reményében.

Rámutatott: a választásokat az alkotmány szerint legfeljebb március közepéig lehetne halogatni, a jelenlegi parlament mandátuma azonban december 20-án lejár, azt követően pedig már nem fogadhat el sarkalatos törvényeket.

Iohannis szerint tisztességtelen dolog azzal áltatni az embereket, hogy a világjárvány véget érhet márciusig. A demokratikus intézményeknek nem szabad lebénítani, katasztrofális lenne, ha ilyen nehéz helyzetben a törvényhozás csak korlátozott hatáskörrel működne

– vélekedett az államfő.

A jobboldali elnök újabb éles támadást intézett a PSD ellen amiatt, hogy a parlament kedden Florin Iordachet választotta meg a törvényhozási tanács élére. Szerinte a jelenlegi parlamenti többség kártékonyságát jelzi az, hogy – a büntetőjog korrupcióellenes szigorát enyhítő, a 2017-es tömegtüntetések miatt visszavont – 13-as sürgősségi kormányrendelet atyjára bízták a törvénytervezeteket előzetesen véleményező konzultatív testület vezetését.

„A PSD mindig megtalálta a módját, hogy szolgáit jól fizető állami állásokkal jutalmazza”

– jegyezte meg Iohannis.

Újságírói kérdésre válaszolva furcsának és értelmetlennek nevezte, hogy volt pártja, a kisebbségben kormányzó jobbközép Nemzeti Liberális Párt (PNL) és a Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) – amellyel valószínűleg együtt kell működnie a PNL-nek, ha a választások után kormánytöbbséget akar alkotni – most egymást vádolja árulással Iordache megválasztása miatt.

Ioahannis nem akart válaszolni arra, hogy hajlandó lenne-e más miniszterelnököt jelölni, ha az USR – a Iordache-botrány miatt – ezt szabná meg koalíciós együttműködése feltételéül, de megerősítette, hogy számára továbbra is a PNL-t vezető Ludovic Orban miniszterelnök jelenti az első opciót a választások után megalakuló kormány miniszterelnöki tisztségére.

 

(MTI)

Kiemelt képünkön Klaus Iohannis román államfő elhagyja az Európai Tanács épületét Brüsszelben 2020. július 20-án hajnalban, az Európai Unió csúcstalálkozójának negyedik napján. MTI/EPA/Reuters pool/Johanna Geron

Iratkozzon fel hírlevelünkre!