„Hetedik hete temetjük plébániánk tagjait, anélkül hogy látnánk az alagút végét”

Az Afrikai Missziók Társaságának (SMA) tagjaként Kagoróban szolgáló Sam Ebute atya a Szükséget Szenvedő Egyház számára számolt be mindarról az üldöztetésről, melyet az elmúlt évektől kezdve mind a mai napig el kell szenvedniük Nigéria északi térségében. Ebute plébániájának 21 halottját temette el a közelmúltban – írja a Katolikus.ma.

Ebute beszámolt konkrét esetekről is, amikor az éjszaka közepén a hívek fegyverropogásra riadtak: a július 21-i támadásban például

17 fiatal keresztényt gyilkoltak meg kevesebb, mint két óra leforgása alatt.

Sam Ebute atya fiatal pap, de felszentelése óta rendszeresen temeti az üldözés áldozatait.

„Négy éve, mióta 2016-ban pappá szenteltek, rendszeresen temetem a plébániám területéről való híveket. 2017-ben egy asszonyt kellett eltemetnem, akit éjszaka gyilkoltak meg négy gyermekével együtt Táchirában. 2018-ban Tsonjéban a plébániának szintén el kellett temetnie négy hívőt, akiket megöltek. 2019-ben Zunrukban hét fiatalembert öltek meg nappal, futballozás közben” – emlékezett vissza Ebute atya.

A közösség életvitelében a legnagyobb problémát a folyamatos félelem miatti bénultság okozza, hiszen bárhol, bármikor lemészárolhatják őket. A nyár végi aratások idején sem mertek kimenni a földekre, inkább hagyták a terményt veszni.

„Mindezt nehezíti, hogy a kormányzat nem hoz határozott intézkedéseket a fenyegetettség csökkentésére.Ez a leginkább feldúló és frusztráló a helyzetünkben. Nagyon nehéz megbocsátásról, kiengesztelődésről, békéről és szeretetről beszélni olyan embereknek, akiknek megélhetési lehetőségeiket tönkretették a támadások” – nyilatkozta az atya.

A Boko Haram terrorszervezet és a szélsőséges iszlamista fuláni pásztorok csoportjai kifejezetten a keresztények kiűzésére és/vagy lemészárlására rendezkedtek be az utóbbi években. Muhammadu Buhari elnök a terrorizmus és népirtás felszámolására még látszattevékenységet sem folytat, a rendvédelmi szervek egy-egy felgyújtott faluba rendszerint órás késéssel érkeznek, miután a támadók már elmentek – még akkor is, ha a támaszpontjuk csupán pár száz méterre található az érintett településtől.

2019-ben a Hungary Helps Program közel félmilliárd forinttal támogatta a nigériai egyházak humanitárius programjait, melyek a népirtást elszenvedett közösségek rehabilitáló tevékenységeire irányultak.

Kapcsolódó, olvasásra ajánlott írásaink:

„Végignéztük, hogyan ölik meg macsétákkal a férjemet”

Hazája teljes összeomlására figyelmeztet a nigériai katolikus főpap

Abszurd verdikt a nigériai vallásközi konferencián

 

Kiemelt képünk forrása: Wikimédia. (Képünk illusztráció)

 

 

Iratkozzon fel hírlevelünkre