Fulánik gyilkolhatták meg a hazafelé tartó házaspárt

fuláni Nigéria

Szeptember 13-án Nigériában, a miangói Hukke úton – feltételezhetően fuláni elkövetők – meggyilkoltak egy házaspárt. A támadás a rendvédelmi szervek állomásától 200 méterre történt. A 45 férfi 32 éves feleségével földjükről tartottak hazafelé, amikor rajtuk ütöttek.

Az eset szemtanúja, Daniel Gbere elmondta, hogy a bár a támadás egy rendvédelmi állomáshoz nagyon közel történt, a biztonságiak semmit nem tettek annak érdekében, hogy megakadályozzák a gyilkosságot – közli a Persecution. Gbere beszámolója nagyon egybevág a nigériai rendfenntartó erők korábbi gyakorlatával, miszerint azok nem mozdulnak, amíg az adott esetet követően a támadók biztonságos távolságra nem menekülnek. Így hiába van a térségben számos támaszpontjuk azzal a céllal, hogy pont az ilyen támadásokat megakadályozzák.

Az ehhez hasonló esetekről szóló jelentések nagyon általánosak; a katonák rendszerint legalább egyórás késésekkel érkeznek a támadások helyszínére, akkor is, ha a támaszpontjuk csupán néhány kilométerre található. 

Most 200 méterről nézték végig, ahogy a fulánik meggyilkolnak egy munkanap után hazafelé gyalogló házaspárt.

A nigériai katonaság legnagyobb szégyenfoltja azonban nem a mostani eset, bár nagy vonalakban hasonló szituáció állt elő két éve is. 2018 júniusában egy egész falut pusztítottak el a fegyveresek, mindössze 150 méterre a legközelebbi katonai támaszponttól.

Ez a Petőfi-híd teljes hosszának kevesebb, mint a fele.

A segítség órákkal a támadók távozása után érkezett a hadsereg részéről. Segítettek tüzet oltani.

 

Nigériával kapcsolatos további híreinket itt olvashatják.

 

Kiemelt képünk illusztráció, forrása az International Christian Concern.

 

Iratkozzon fel hírlevelünkre